Akcie v USA neudržely růst, v poledne ztrácely půl procenta

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. října (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, ten ale dlouho neudržely a kolem poledne tamního času vykazovaly hlavní indexy zhruba půlprocentní ztrátu. Trh táhla dolů především emise průmyslového konglomerátu 3M, znát ale byla i nervozita před schůzkou měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.062 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,6 procenta. Hned po zahájení měl přitom zisk až 0,4 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel asi 0,3 procenta na 1178 bodů, index Nasdaq Composite byl slabší zhruba o 0,4 procenta a nacházel se blízko 2493 bodů.

Akcie zpočátku zpevňovaly díky příznivé statistice. Ta ukázala, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden po sezonním přepočtu nečekaně klesl o 21.000 na zhruba 434.000. Ocitl se tak nejníže za poslední tři měsíce. Analytici naopak počítali s dalším růstem, i když jen mírným.

"Čím víc trh roste, tím víc se investoři zdráhají pouštět se do dalších riskantních transakcí," poznamenal šéf investiční společnosti Alan B. Lancz & Associates Alan Lancz. Podle něj je možné, že investoři sáhnou k výběrů zisků, k čemuž mají hned dva důvody: jedním jsou volby do Kongresu, druhým pak zmíněné zasedání Fedu.

Z jednotlivých titulů zpevňovaly například akcie energetického koncernu Exxon Mobil, který výrazně zvýšil čtvrtletní zisk. Dařilo se také Motorole a několika dalším velkým firmám. Koncern 3M sice čtvrtletní zisk také výrazně zvýšil, výhled už ale investory nenadchnul.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK