Shell zvýšil zisk na 3,5 miliardy dolarů, pomohly vyšší ceny ropy

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam/Londýn 28. října (ČTK) - Nadnárodní energetický koncern Royal Dutch Shell hospodařil ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 3,46 miliardy dolarů (asi 61,8 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 6,5 procenta. K růstu zisku firmě pomohly především vyšší ceny ropy, ale i vyšší produkce. Shell je největší ropnou společností v Evropě.

Tržby dosáhly 90,7 miliardy dolarů (zhruba 1,6 bilionu Kč), a zvýšily se tak o 21 procent. Shell ve čtvrtletí zlepšil hospodaření navzdory tomu, že měl jednorázové výdaje v rafinerské odnoži, stejně jako ve své součásti v Kanadě.

"Naše výsledky se proti stejnému období loni výrazně zlepšily. Lepší je zisk i cash flow, kde pomohl pětiprocentní nárůst produkce ropy a plynu," uvedl ředitel firmy Peter Voser. "Shell podal lepší výkonnost a dosáhl jí přesto, že přetrvávají složité podmínky na trhu zpracování ropy i na trhu zemního plynu," dodal.

Shell mimořádně zaúčtoval 1,41 miliardy dolarů, a to hned z několika důvodů. Jedním z nich byla nutnost snížit hodnotu jeho rafinerské součásti a hodnotu kanadské odnože, která těží ropu z živičných písků. Naopak loni ve třetím čtvrtletí měl Shell mimořádný příjem 371 milionů dolarů.

Pokud by se nebraly v úvahu mimořádné položky v letošním a loňském třetím čtvrtletí, pak by se zisk meziročně zvýšil asi o 88 procent na 4,93 miliardy dolarů (zhruba 88,1 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK