Motorola po třech letech vyrábí mobily se ziskem, zvýšila i tržby

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. října (ČTK) - Americká společnost Motorola ve třetím čtvrtletí výrazně zvýšila tržby a poprvé po třech letech přivedla k zisku i svou divizi mobilních telefonů. Celkový zisk Motoroly činil 109 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy Kč), což je proti stejnému období loni nárůst o 808 procent. Tržby se zvýšily o šest procent na 5,8 miliardy dolarů (asi 103,6 miliardy Kč). To je první meziroční růst za čtyři roky.

Zisk na akcii ve čtvrtletí činil pět centů, zatímco o rok dříve to byl jeden cent. Pokud by se nebraly v úvahu jednorázové položky, zisk na akcii by činil 17 centů. To je výrazně lepší výsledek, než se čekalo. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že zisk na akcii dosáhne 11 centů. Tržby odhadovali 5,66 miliardy dolarů.

V tržbách je ale zahrnuta i částka 871 milionů dolarů v divizi síťových vybavení, kterou Motorola prodává.

Motorola byla naposledy schopna meziročně zvýšit prodej v roce 2006, kdy měla na trhu úspěšný mobilní telefon Razr. Divize mobilních telefonů v letošním třetím čtvrtletí vykázala provozní zisk tři miliony dolarů, zatímco před rokem měla provozní ztrátu 183 milionů USD. Sama firma čekala návrat k zisku nejdříve v příštím čtvrtletí.

Firma během čtvrtletí prodala asi 9,1 milionu mobilních přístrojů, včetně zhruba 3,8 milionů takzvaných chytrých telefonů. V obou případech je to nárůst proti druhému čtvrtletí, což znamená, že se Motorole podařilo zastavit několikaletý pokles prodeje. Analytici čekali, že chytrých telefonů Motorola prodá asi 3,57 milionu.

Motorola očekává, že ve čtvrtém čtvrtletí vytvoří z běžné činnosti zisk na akcii 14 až 16 centů. Předpověď už ale nepočítá s výsledkem zmíněné síťové divize, kterou Motorola prodává společnosti Nokia Siemens Networks.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK