Finanční trhy v Argentině po smrti exprezidenta výrazně zpevňují

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 28. října (ČTK) - Ceny argentinských akcií i dluhopisů po smrti bývalého prezidenta Néstora Kirchnera výrazně zpevňují. Trhy neměly Kirchnera rády a obávaly se, že bude v příštích prezidentských volbách znovu kandidovat, aby převzal žezlo po své manželce Cristině. Kirchnerova smrt dává podle analytiků Argentině šanci na změnu hospodářské politiky a zlepšení transparentnosti.

Hlavní akciový index MerVal dnes vykazoval zisk kolem jednoho procenta a dostal se na roční maximum nad 2988 bodů. Dluhopisy argentinské vlády zpevnily dokonce o čtyři procenta a největší růst zaznamenaly cenné papíry denominované v dolarech.

"Růst cen akcií a dluhopisů odráží očekávanou změnu hospodářské politiky a její posun k tržním principům," řekl analytik společnosti VaTnet Roberto Drimer, jehož citovala agentura Reuters. Prudký růst předvedly akcie mediální skupiny Grupo Clarin, které přidaly 34 procent. Vláda právě s touto firmou asi dva roky bojuje a Kirchner firmu často obviňoval, že se snaží vládu jeho manželky destabilizovat.

Kirchner zemřel ve středu ve věku 60 let na problémy se srdcem. Finanční trhy bezprostředně nemohly reagovat, protože ve středu byl v Argentině státní svátek a trhy byly zavřeny. Ihned zareagovat mohly pouze ceny aktiv obchodovaných v New Yorku. Snížilo se i riziko, které investoři přisuzují argentinským dluhopisům a které se vyjadřuje prémií placenou nad výnosnost srovnatelných dluhopisů americké vlády.

Na devizových trzích mírně oslabil kurz pesa, které k dolaru sestoupilo na zhruba 3,96 pesa za dolar. Na neoficiálním trhu kurz oslabil na zhruba 4,04 pesa za dolar a oslabil v podobném rozsahu. Zdroje z trhu neočekávají žádné náhlé změny kurzu měny, přestože měl Kirchner na argentinskou politiku značný vliv. Naopak se čeká, že centrální banka bude pokračovat v intervencích a hromadit devizové rezervy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK