EU se prý shodla na omezených úpravách lisabonské smlouvy

28.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. října (zpravodaj ČTK) - Lídři Evropské unie se dnes na summitu v Bruselu v zásadě shodli na omezených změnách v lisabonské smlouvě kvůli úpravám unijních rozpočtových pravidel. Novinaře o tom informovaly zdroje seznámené s průběhem jednání.

Debata šéfů států a vlád nicméně stále pokračuje. Podle informací ČTK s návrhem na omezené úpravy lisabonské smlouvy přišel prezident Herman Van Rompuy. "Ještě to není uzavřené, nicméně jednání k tomu směřují," řekl zdroj.

"U jednacího stolu panuje obecná shoda, že bude možnost pro omezené změny smlouvy, zejména na pevnějším zakotvení krizového mechanismu eurozóny," citovala agentura Reuters jednoho diplomata.

Zdá se tak, že summit se obecně shoduje na předpokladu, že eurozóna by měla mít i po roce 2013 záchranný mechanismus, který by zabránil případnému bankrotu předlužených zemí. Země platící eurem odsouhlasily v květnu v reakci na řeckou dluhovou krizi vznik záchranného fondu a slíbily do něj přispět celkem 440 miliardami eur, tedy téměř 11 biliony korun. Platnost fondu je ovšem omezená právě do roku 2013.

Evropská komise bude v nadcházejících týdnech pracovat na návrzích, jak by měl tento trvalý mechanismus vypadat. Prezident EU Van Rompuy by pak měl podle všeho prozkoumat, jaké jsou právní možnosti zakotvení takového mechanismu v unijním právu. Na základě návrhů komise a závěrů analýz Van Rompuyova týmu by pak státníci měli rozhodnout, zda je nutné smlouvu měnit či nikoli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK