Čtvrtletní zisk automobilky Kia stoupl o dvě třetiny

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 29. října (ČTK) - Druhá největší jihokorejská automobilka Kia Motors zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 66 procent na 667 miliard wonů (asi 10,5 miliardy Kč) díky novým modelům a silné poptávce na rozvíjejících se trzích včetně Číny. Oznámila to dnes firma.

Čistý zisk výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali v průměru na 431 miliard wonů. Provozní zisk stoupl zhruba o třetinu na 421 miliard wonů a tržby o více než čtvrtinu na 5,7 bilionu wonů.

Podle analytiků vykáže firma dobré výsledky rovněž ve čtvrtém čtvrtletí. Kia by měla těžit ze své konkurenceschopnosti v segmentu malých vozů, ze stoupající poptávky v Číně i z problémů japonských rivalů s kvalitou a rostoucím kurzem domácí měny.

Kia je dceřinou společností největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor. Společně tvoří pátou největší automobilovou skupinu na světě. Hyundai předloni v listopadu oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Společnost Hyundai ve čtvrtek oznámila, že její čistý zisk se ve třetím čtvrtletí díky růstu prodeje na rozvíjejících se trzích meziročně zvýšil o 38 procent na 1,35 bilionu wonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK