Japonský průmysl prohloubil pokles, deflace přetrvává 19. měsíc

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. října (ČTK) - Průmyslová výroba v Japonsku v září prohloubila meziměsíční pokles a deflace trápila třetí největší ekonomiku světa již 19. měsíc po sobě. Dnešní vládní statistické údaje potvrdily, že ekonomické oživení Japonska kvůli zpomalování exportu dál slábne. Míra nezaměstnanosti však vykázala další mírný pokles.

Produkce japonského průmyslu proti předešlému měsíci klesla o 1,9 procenta po srpnovém snížení o 0,5 procenta. Japonský vývoz, který je hlavním motorem průmyslu i celé ekonomiky, oslabuje silný jen, jehož kurz se nyní pohybuje vůči dolaru poblíž rekordního maxima. Negativně na něj působí také slábnutí růstu největších světových ekonomik USA a Číny. V meziročním srovnání se růst výroby zpomalil na 11,1 ze srpnového tempa 15,1 procenta.

Jádrový index spotřebitelských cen bez započtení čerstvých potravin prohloubil v září meziroční pokles na 1,1 procenta po srpnovém tempu deflace 1,0 procenta. Index bez potravin a energie vykázal propad o 1,5 procenta. Index pro oblast Tokia za říjen však zpomalil pokles na 0,5 procenta ze zářijového jednoho procenta, zčásti pod vlivem zvýšení daně z tabákových výrobků.

Deflační tendence tíží japonskou ekonomiku od krize z počátku 90. let minulého století. Pokles cen oslabuje ekonomický růst, protože stlačuje firemní zisky, nutí ke snižování mezd a vede k odkládání nákupů. Vedle slabé ekonomiky nyní k deflaci přispívá zejména silný kurz japonského jenu, proti němuž vláda v polovině září zasáhla první intervencí po šesti letech.

Míra nezaměstnanosti v září dál klesla na rovných pět procent ze srpnových 5,1 procenta. Nabídka nových pracovních míst se zvýšila proti srpnu o 1,1 procenta a meziročně byla vyšší o 17,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK