Japonské akcie se propadly nejníže za sedm týdnů

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. října (ČTK) - Japonský akciový trh uzavřel týden propadem o téměř dvě procenta a jeho hlavní index sestoupil nejníže za posledních sedm týdnů. Investory zklamaly čtvrteční výsledky firem jako Sharp a připravují se na dnešní vlnu firemních zpráv. Na devizovém trhu kurz japonské měny všeobecně rostl, protože investoři na konci měsíce tradičně kupují jeny zpět.

Index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,8 procenta na 9202,45 bodu. Ocitl se tak nejníže od 9. září. Širší index Topix však oslabil jen o 0,4 procenta.

Akcie tlačily dolů obavy z firemních výsledků po nepříznivých údajích firmy Sharp a dalších. Investoři se před dnešní sérií výsledků velkých firem nepouštěli do větších investic a opatrnost na trhu převládala i kvůli očekávanému závažnému kroku americké centrální banky, která zřejmě příští týden oznámí nový program uvolnění měnové politiky.

Na devizovém trhu dolar vůči jenu klesl opět k blízkosti rekordního minima z doby před 15 lety. Japonská měna všeobecně zpevňovala, protože japonští investoři v závěru měsíce skupovali z účetních důvodů zpátky domácí měnu. Kurzy se však před nadcházejícím rozhodnutím americké centrální banky o uvolnění měnové politiky pohybují v poměrně úzkých rozpětích.

Dolar k jenu klesl o 0,4 procenta na 80,68 JPY, těsně k pondělnímu 15letému minimu 80,41 JPY a na dohled rekordního minima 79,75 JPY z roku 1995. Proti euru japonská měna zpevnila o 0,7 procenta na 112,06 JPY. Dolar k euru posílil o 0,3 procenta na 1,3888 USD a dolarový index vůči koši šesti měn stoupli o 0,1 procenta, čímž mírně oživil ze čtvrtečního propadu o 1,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK