Honda zvýšila čtvrtletní zisk o 150 procent, zlepšila výhled

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. října (ČTK) - Čistý zisk japonské automobilky Honda Motor ve druhém finančním čtvrtletí meziročně stoupl o zhruba 150 procent na 136 miliard jenů (asi 30 miliard Kč) díky růstu prodeje v Asii. Oznámila to dnes firma. Zlepšila rovněž svůj celoroční výhled.

Tržby společnosti se ve čtvrtletí končícím v září zvýšily téměř o deset procent na 2,25 bilionu jenů. V celém finančním roce nyní firma očekává čistý zisk 500 miliard jenů. V předchozí prognóze přitom celoroční zisk odhadovala na 455 miliard jenů.

Honda se podobně jako další japonské automobilky potýká se stoupajícím kurzem domácí měny, který po přepočtu snižuje hodnotu zahraničních příjmů. Firma však negativní dopady silného jenu kompenzuje rozsáhlým snižováním nákladů, napsala agentura Reuters.

Honda minulý týden oznámila, že svolává do servisů po celém světě přes půl milionu vozů kvůli možným problémům těsnění brzdového válce. Problémy Hondy jsou podobné potížím jiné japonské automobilky Toyota Motor, která ze stejného důvodu minulý týden svolala do servisů zhruba 1,5 milionu vozů.

Zprávy o svolávání automobilů k opravám se dostaly do centra pozornosti poté, co byla Toyota nucena svolat po celém světě přes osm milionů vozů kvůli problémům s nechtěným zrychlováním. Toyota byla přitom do té doby pověstná kvalitou svých vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK