Sony se ve čtvrtletí díky TV, PC a videohrám přehoupla do zisku

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. října (ČTK) - Přední japonský výrobce elektroniky Sony se ve druhém čtvrtletí fiskálního roku díky prodeji televizorů, videoherních konzol a počítačů přehoupl do kladných čísel a zlepšil výhled pro celý rok. Čistý zisk dosáhl 31,1 miliardy jenů (asi 6,7 miliardy Kč) proti ztrátě 26,3 miliardy JPY o rok dříve, sdělila dnes firma.

Tržby společnosti za čtvrtletí do konce září se v meziročním srovnání zvýšily o 4,3 procenta na 1,73 bilionu jenů. Provozní zisk se dostal na 68,7 miliardy jenů z loňské ztráty 32,6 miliardy JPY a průměrný odhad analytiků překročil téměř dvojnásobně.

Pro celý rok Sony zlepšila odhad čistého zisku na 70 miliard jenů z dosavadní předpovědi 60 miliard jenů a u provozního zisku čeká 200 miliard oproti předchozímu odhadu 180 miliard jenů. Výhled tržeb však v důsledku silného kurzu jenu mírně snížila na 7,4 bilionu jenů.

Výsledky divize televizorů, kde Sony konkuruje korejským skupinám Samsung Electronics a LG Electronics, podpořila pokračující restrukturalizace. Silné byly prodeje digitálních fotoaparátů SLR. V divizi videoher, kde jsou hlavními konkurenty domácí Nintendo a americký Microsoft, těžila Sony z nového ovladače pro konzoly PlayStation 3, jichž se prodalo meziročně o devět procent více. Odbyt osobních počítačů vzrostl o víc než polovinu na 2,3 milionu kusů.

Přesun k ziskovosti odráží úspěch programu snižování nákladů a restrukturalizace pod vedením generálního ředitele Howarda Stringera. Ten se od roku 2005 snaží sjednotit rozsáhlé aktivity skupiny a zlepšit efektivnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK