MfD: Šéf developera Orco zvýšil svůj podíl ve firmě na 12 procent

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Generální ředitel a zakladatel developerské společnosti Orco Jean Francois Ott zvýšil ve třetím čtvrtletí 2010 svůj podíl ve firmě zhruba na 12 procent. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). S podobným podílem byl Ott největším akcionářem Orka ještě v roce 2008. Banky, kterým podíl zastavil, ale většinu jeho akcií kvůli krizi prodaly. Firma připravuje v Praze-Bubnech výstavbu komerčního a bytového komplexu.

Orco se dostalo do problémů hlavně kvůli vysokým dluhů. V současnosti se podle deníku pohybují kolem 1,3 miliardy eur, tedy asi 32 miliard korun. Na konci loňského roku společnost dlužila 1,97 miliardy eur. Kvůli dluhům se nacházela přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Letos v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil obchodní plán Orka, který zahrnuje splacení dluhu firmy během příštích deseti let.

Orco má v současnosti podle sdělení Otta v MfD připravených k výstavbě asi 40 původně pozastavených projektů, pro které má zajištěné financování. "Vedle nich čekáme i na svolení začít stavět v Bubnech. Ve chvíli, kdy dostaneme povolení, jsme připravení pustit se do práce," řekl ředitel. Ott již dříve odhadl, že investice do celého projektu v Bubnech bude v řádu desítek miliard korun. Deník E15 nedávno uvedl, že na projektu se má podílet i německá firma ECE.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK