British Airways dosáhla prvního pololetního zisku za dva roky

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. října (ČTK) - Letecká společnost British Airways vytvořila v prvním pololetí finančního roku svůj první pololetní zisk za dva roky, přestože na výsledky firmy negativně působily stávky zaměstnanců a dubnové týdenní přerušení letů kvůli prachu z islandské sopky. Ke zlepšení dopomohl výrazný nárůst tržeb a program snižování nákladů, sdělila dnes firma.

Čistý zisk za šest měsíců do konce září dosáhl 107 milionů liber (zhruba tři miliardy korun) proti ztrátě 217 milionů liber o rok dříve. Tržby se meziročně zvýšily o 8,4 procenta na 4,45 miliardy liber.

Firma za pololetí snížila provozní náklady o 1,5 procenta. Proti programu omezování nákladů se postavily odbory palubního personálu, které v minulých měsících uspořádaly několik stávek. Jejich dopad však zmírňovala protiopatření managementu firmy.

Společnost vytvořila za pololetí provozní zisk 298 milionů liber a v samotném druhém čtvrtletí tento ukazatel dosáhl 370 milionů liber. Loni za pololetí ztráta činila 111 milionů liber a ve druhém čtvrtletí 17 milionů liber.

Firma se podle svého šéfa Willieho Walshe bude nadále zaměřovat na snižování nákladů. "Naše soustředěné úsilí o zavedení trvalých strukturálních změn v celé firmě vedlo ke snížení nákladů na paliva a k návratu k ziskovosti," uvedl Walsh ve firemním sdělení.

Akcie British Airways v letošním roce díky vyhlídkám oživení letecké přepravy vzrostly o 50 procent. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) zvýšilo svou předpověď letošní ziskovosti odvětví proti předešlému odhadu více než trojnásobně na 8,9 miliardy dolarů (158 miliard Kč).

hp fd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK