Sněmovna podpořila dotace na výkup elektřiny ze slunce

29.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní návrh, který dává distributorům elektřiny právo žádat dotace ze státního rozpočtu na výkup elektřiny z obnovitelných zdrojů. Ty by pak distributoři použili na výkup elektřiny, kterou musí od výrobců vykupovat za vyšší cenu. Jde hlavně o sluneční elektrárny. Tento návrh má pomoci vládě zamezit růstu cen elektřiny pro konečné spotřebitele. Vláda do něj chce v dalším kole projednávání prosadit koncept vícezdrojového financování obnovitelných zdrojů.

Ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) dnes proto poslancům představil další kroky, které chce vláda podniknout. Patří mezi ně například srážková 26procentní daň pro fotovoltaické elektrárny. Kocourek chce tyto a další vládní opatření dostat do zákona během druhého čtení. Jak řekl, jde o společný materiál ministerstev průmyslu, životního prostředí a financí.

Prvním krokem je zavedení srážkové daně 26 procent za elektřinu vyrobenou ze solárních elektráren uvedených do provozu loni a letos. Dalším krokem bude zvýšení poplatku za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren. Dalším zdrojem má být zavedení darovací daně pro firmy, které od státu dostávají emisní povolenky.

Poplatky za zábor půdy mají státu vynést 1,7 miliardy korun, srážková daň 4,2 miliardy a darovací daně 4,8 miliardy korun. Celkem by tak stát získal 11,7 miliardy korun, které by po příslušné změně v zákoně vyplácelo ministerstvo průmyslu. Teprve když by státu peníze došly, zvýšila by se cena elektřiny.

Od roku 2013 by se pak podle Kocourka zapojovaly příjmy z prodeje emisních povolenek. V letech 2013 až 2020 by tyto příjmy měly dosáhnout asi 90 miliard korun. Původně stát plánoval tuto část emisních povolenek poskytnout společnostem zdarma.

Zpravodaj k novele a stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban dnes ujistil, že je připraven svolat na úterý hospodářský výbor, aby ji stačil projednat. Poslanci zkrátili lhůtu k projednání ve výboru na čtyři dny. Příští středu by se tak mohlo uskutečnit druhé čtení ve sněmovně. Pokud by poslanci zkrátili zákonem dané lhůty, mohli by novelu schvalovat v závěrečném čtení již příští týden. ČSSD chce také předložit novelu, která by ukládala majitelům solárních elektráren povinnost zveřejňovat vlastnickou strukturu.

Jde již o druhou předlohu na omezení zisků z fotovoltaiky, kterou se dnes poslanci zabývali. V prvním případě schválili ve zrychleném jednání novelu téhož zákona, která zužuje podporu výroby elektřiny na solární panely na střechách a budovách. Tato druhá novela obsahuje totožné ustanovení. Kocourek ale ujistil, že během dalšího ve čtení ve sněmovně předloží návrh, který toto nyní již nadbytečné ustanovení vypustí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK