Pfizer má kvůli jednorázovým výdajům o 70 procent nižší zisk

02.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. listopadu (ČTK) - Americká farmaceutické společnosti Pfizer vytvořila ve třetím čtvrtletí čistý zisk 866 milionů dolarů (asi 15,3 miliardy Kč), což je meziroční propad o 70 procent. Za poklesem jsou ale hlavně jednorázové výdaje, které souvisejí se začleněním konkurenční firmy Wyeth.

Právě díky převzetí firmy Wyeth ale Pfizer zvýšil tržby o 39 procent na 16,17 miliardy dolarů (asi 284,8 miliardy Kč). Pfizer se na převzetí firmy Wyeth dohodl loni.

Pfizer sídlí v New Yorku a mezi jeho výrobky patří i několik celosvětově známých přípravků. Firma vyrábí například přípravek Lipitor, který se používá při léčbě vysoké hladiny cholesterolu. Prodává také přípravek na potenci Viagra.

Zisk na akcii činil 11 centů ve srovnání se ziskem 43 centů na akcii před rokem. Bez započtení jednorázových účetních položek by čistý zisk činil 4,37 miliardy dolarů (zhruba 77 miliard Kč), což by představovalo 54 centů na akcii.

Z hlediska tvorby zisku si firma vedla lépe, než se čekalo. Zisk na akcii byl o tři centy vyšší, než v průměru předpovídali analytici v anketě agentury Reuters. V tržbách ale Pfizer zaostal. Na trhu se čekalo, že bude schopen zvýšit tržby na 16,68 miliardy dolarů. Před rokem, kdy ještě firma nevlastnila konkurenční podnik Wyeth, tržby činily 11,62 miliardy USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK