Dolar po rozhodnutí Fedu oslabuje

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. listopadu (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje vůči předním měnám. K australskému dolaru se propadl nejníže za 28 let a k euru za devět měsíců. Důvodem je středeční rozhodnutí centrální banky USA (Fed) o dalším nákupu vládních obligací.

V 17:45 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,54 procenta na 1,4213 USD, když během dne vzrostl až na 1,4273 USD, nejvýše za devět a půl měsíce. K jenu však kleslo o 0,06 procenta na 114,65 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,59 procenta na 80,66 JPY. Australský dolar k americkému posílil o 0,87 procenta na 1,0146 AUD, když předtím stoupl až na 1,0148 AUD, nejvýše za 28 let. Vůči koši šesti hlavních měn se dolarový index snížil o 0,78 procenta na 75,881 bodu.

Výbor pro měnovou politiku Fedu ve středu po dvoudenním zasedání rozhodl, že do konce prvního pololetí příštího roku nakoupí na finančním trhu dluhopisy za 600 miliard dolarů (10,4 bilionu Kč). Cílem takzvaného druhého kvantitativního uvolňování je dál snížit dlouhodobé úrokové sazby, tím rozhýbat půjčky a investice a podnítit firmy k přijímání nových zaměstnanců.

"Čeho dosáhnete s kvantitativním uvolněním je, že naznačíte investorům, aby nekupovali americké vládní obligace, brali peníze někde jinde, což pak oslabí dolar a podpoří ekonomický růst," uvedl prezident firmy Merk Investments Axel Merk. Slabý dolar je považován za inflační, avšak posílí slabý americký vývoz.

Britská centrální banka Bank of England na rozdíl od Fedu nezměnila plány na nákup majetku a svůj program odkupu aktiv i úrokové sazby ponechala beze změny. Analytici původně čekali, že Bank of England bude následovat Fed. Evropská centrální banka pak dnes ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na jednom procentu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK