Německo se kroků Fedu obává, Čína varuje před novou krizí

04.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Peking 4. listopadu (ČTK) - Kroky, které na podporu ekonomiky přijala americká centrální banka (Fed), dělají Německu vrásky na čele. Řekl to dnes tamní ministr hospodářství Rainer Brüderle. S obavami se však na snahu Spojených států obnovit hospodářský růst dalším tištěním peněz ale dívá i Čína, která nepřímo varovala, že takový postoj může vést k nové globální krizi.

"Nedívám se na to bez obav," řekl Brüderle. Problém, s kterým se Spojené státy nyní potýkají, podle ministra nestačí vyřešit dalším pumpováním peněz do ekonomiky, zapotřebí je podle něj prosadit více opatření. "My doufáme, že se americká ekonomika postaví na nohy pevněji," uvedl ministr, jehož citovala agentura Reuters.

Pravdivá je podle ministra kritika, že Spojené státy měnovou politikou ovlivňují směnný kurz dolaru. Brüderle v této souvislosti upozornil i na problémy, které by mohl přinést růst protekcionismu. Ten se nyní projevuje v různých formách po celém světě.

Fed ve středu zahájil druhé kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, protože dosavadní tempo oživení ekonomiky je podle něj příliš slabé.

V rámci QE2, jak se toto opatření zkracuje, chce do poloviny příštího roku odkoupit dluhopisy americké vlády za zhruba 600 miliard dolarů (asi 10,3 bilionu Kč). Reinvestovat přitom bude i výnosy z cenných papírů, které nakoupil dříve, takže celková částka podpory by se mohla vyšplhat až na 950 miliard dolarů (asi 16,3 bilionu Kč).

Brüderle připomněl, že Čína je kritizována za to, že má podhodnocenou měnu, zatímco Peking tvrdí, že Spojené státy kurz dolaru také uměle ovlivňují. V tomto ohledu dává německý ministr Číně zapravdu. Měnové válce je ale podle něj třeba zabránit, protože by měla katastrofální následky. Z hlediska růstu protekcionismu ministra znepokojují i výsledky voleb do amerického Kongresu, v nichž citelně posílili republikáni.

Čína krok Fedu přímo nekomentovala, vyjádřila se k němu ale oklikou. Peking uvedl, že bezuzdné tištění dolarů by mohlo vyvolat novou globální krizi a země v Asii se zřejmě budou muset připravit i na příliv takzvaného horkého kapitálu.

"Pokud svět nedá najevo umírněnost v tištění rezervních měn jako je dolar - a to není snadné - výsledkem bude to, čeho se informovaní lidé na Západě obávají: a sice, že další krize je nevyhnutelná!," varoval poradce čínské centrální banky Sia Pin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK