Japonská centrální banka ponechala úroky beze změny

05.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. listopadu (ČTK) - Japonská centrální banka dnes ponechala svou klíčovou úrokovou sazbu beze změny na nula až 0,1 procenta. Uvedla rovněž, že příští týden zahájí plánované nákupy vládních dluhopisů. Ty jsou součástí programu na podporu japonské ekonomiky, který banka představila minulý měsíc.

Centrální banka dnes také upozornila, že pomalý růst ekonomiky Spojených států představuje hrozbu pro hospodářský růst v Japonsku. Banka předpokládá, že japonská ekonomika ve finančním roce, který skončí v březnu, stoupne o 2,1 procenta. V dalším roce by měl růst zpomalit na 1,8 procenta.

Japonská centrální banka začátkem minulého měsíce poprvé od roku 2008 snížila klíčovou úrokovou sazbu, aby podpořila hospodářský růst. Představila rovněž program na nákup cenných papírů v hodnotě pěti bilionů jenů (zhruba bilion Kč).

Americká centrální banka (Fed) tento týden oznámila, že podpoří americkou ekonomiku novým kolem kvantitativního uvolňování měnové politiky v podobě rozsáhlých nákupů vládních dluhopisů. Na ně chce do konce prvního pololetí příštího roku vydat 600 miliard dolarů (10,4 bilionu Kč).

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK