Akcie v Japonsku výrazně zpevnily, dolar zastavil pokles

05.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně zpevnily a jejich hlavní index má za sebou nejlepší týden za poslední rok. Trh stále ještě čerpal optimismus ze středečního rozhodnutí americké centrální banky (Fed) zahájil druhé kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky. Na devizových trzích se po silném čtvrtečním propadu stabilizoval dolar, i když podle analytiků by měl dlouhodobě oslabovat.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 267,21 bodu a den uzavřel růstem o 2,86 procenta na hodnotě 9625,99 bodu. To je nejvyšší závěrečná hodnota od 7. října. Za celý týden pak indikátor zpevnil o 4,6 procenta. Širší index Topix dnes přidal 2,3 procenta na 834,98 bodu.

Fed ve středu oznámil, že v rámci nového kola QE2, jak se druhá fáze kvantitativního uvolňování měnové politiky zkracuje, do poloviny příštího roku odkoupí dluhopisy americké vlády za zhruba 600 miliard dolarů (asi 10,3 bilionu Kč). Reinvestovat přitom bude i výnosy z papírů, které nakoupil dřív, takže celková částka podpory by se mohla vyšplhat až na 950 miliard dolarů (asi 16,3 bilionu Kč).

Za vysokým růstem byly dnes podle analytiků mimo jiné i technické faktory, hlavně takzvané krytí krátkých pozic, k němuž sáhli zahraniční investoři. To spočívá v rušení obchodů, jimiž investor spekuluje na další pokles cen.

Na devizových trzích se zastavil pokles americké měny, která v reakci na oznámení Fedu oslabovala prakticky celý čtvrtek. Euro je tak nejsilnější od letošního února a dostalo se nad 1,42 USD. Podobně dolarový index, který sleduje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, je nejslabší za 11 měsíců.

Dolar k jenu se ustálil na 80,79 JPY, což byl proti předchozímu závěru nárůst o 0,1 procenta. I tak se ale drží velmi blízko historickému minimu, které leží těsně pod 80 JPY/USD. Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,4193 USD, zatímco po oznámení Fedu se přechodně vyšplhalo až na 1,4283 USD. Mírně oslabil také australský dolar, od úterý je ale dál pevnější než dolar americký.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK