Ceny ropy se vyšplhaly na dvouleté maximum

05.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 5. listopadu (ČTK) - Ceny ropy se dnes vyšplhaly na dvouleté maximum, protože nové kolo podpory ekonomiky ve Spojených státech zvýšilo zájem investorů o komodity. Cena americké lehké ropy se dostala až na 87,22 dolaru za barel, tedy na nejvyšší úroveň od října 2008, napsala agentura Reuters.

Kolem 7:00 SEČ se americká ropa prodávala za 87,14 dolaru. Oproti čtvrtečním závěru tak její cena stoupla o 65 centů. Severomořská ropa Brent zdražila o 73 centů na 88,73 dolaru.

Americká centrální banka (Fed) tento týden oznámila, že podpoří ekonomiku USA novým kolem kvantitativního uvolňování měnové politiky v podobě rozsáhlých nákupů vládních dluhopisů. Na ně chce do konce prvního pololetí příštího roku vydat 600 miliard dolarů (10,4 bilionu Kč).

"Zásoby (ropy) se nyní snižují a poptávka se zlepšuje. Záležitostí, kterou musíme sledovat, je ale finanční stránka a injekce peněz. To by mělo tlačit cenu ropy vzhůru," uvedl analytik Tecu Emori ze společnosti Astmax.

Pozornost trhu se nyní soustředí na zprávu o říjnovém vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech, kterou dnes zveřejní americké ministerstvo práce. Analytici předpokládají, že míra nezaměstnanosti v USA zůstane beze změny na 9,6 procenta.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 88,73 88,00 New York - Nymex WTI prosinec 87,14 86,49

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK