Toyota zčtyřnásobila čtvrtletní zisk, zlepšila výhled

05.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. listopadu (ČTK) - Čtvrtletní zisk největší japonské i světové automobilky Toyota Motor se díky růstu prodeje více než zčtyřnásobil navzdory přetrvávajícím pochybnostem ohledně kvality jejích vozů, za kterými stojí rozsáhlá svolávání automobilů k opravám. Firma dnes oznámila, že její čistý zisk ve druhém finančním čtvrtletí stoupl na 98,7 miliardy jenů (21 miliard Kč) z 21,8 miliardy jenů před rokem. Zlepšila rovněž celoroční výhled.

Tržby ve čtvrtletí končícím v září meziročně stouply o šest procent na 4,807 bilionu jenů. Firma těžila z opatření japonské vlády na podporu poptávky po automobilech šetrných k životnímu prostředí, část těchto opatření však v září skončila.

Toyota si svou vedoucí pozici na trhu vybudovala nabídkou bezpečných a spolehlivých automobilů za rozumnou cenu. Na její pověst výrobce kvalitních vozů však mají negativní dopad rozsáhlá svolávání automobilů k opravě. Problémy s kvalitou automobilů firmy Toyota se dostaly do středu pozornosti poté, co byla společnost kvůli potížím s nechtěným zrychlováním nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK