Bavlna dál zdražuje, cena je na dalším rekordu

05.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 5. listopadu (ČTK) - Ceny bavlny se na světových trzích dále zvyšují, přestože v posledních dnech už se posunuly citelně vzhůru. Na burze v čínském Čeng-čou dnes cena vzrostla o další skoro čtyři procenta, a vyšplhala se tak těsně k hranici 31.000 jüanů (téměř 80.000 Kč) za tunu. Tak vysoko ještě nikdy nebyla. Ceny posouvá vzhůru optimální kombinace vysoké poptávky a nízkých zásob.

"Ještě nejsme na vrcholu. Poptávka je značná, mnoho přádelen musí naplnit sklady," řekl podle agentury Reuters analytik společnosti Shanghai CIFCO Futures Ťien Ťing-lej. Až do jara je prý téměř vyloučeno, že by ceny mohly citelněji klesnout.

Právě na jaře by se měla na trh dostat bavlna z nové sklizně. Přádelny s tak silným růstem ceny většinou nepočítaly a zásoby, které měly, do listopadu spotřebovaly. Nejaktivnější květnový kontrakt na bavlnu tak dnes zdražil až na 30.965 jüanů za tunu.

Největším světovým spotřebitelem bavlny je Čína. Ta bavlnu i pěstuje, v letošní sklizni jí ale patrně vyprodukuje asi o pět procent méně než před rokem. Vláda má navíc jen velmi nízké zásoby, což jí znemožňuje udržet nad cenami kontrolu.

Čína je zároveň zdaleka největším dovozcem bavlny na světě. V loňské sezoně dovezla přes dva miliony tun bavlny a v nadcházející sezoně jí má podle odhadů amerického ministerstva zemědělství dovézt ještě více. Od ledna do září tohoto roku už zvýšila dovoz o 100 procent na 2,16 milionu tun.

Statistika už dříve ukázala, že Čína dovoz bavlny v poslední době dál prudce zvyšuje. Jen v průběhu září dovezla asi 201.000 tun, což byl meziroční nárůst o 97 procent. V září se tak cena bavlny na trzích v USA poprvé po 15 letech vrátila nad jeden dolar za libru a od té doby přidala dalších asi 40 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK