Vláda už ví, co bude chtít od evropských fondů po roce 2013

05.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Česko při vyjednávání o podmínkách získávání peněz z evropských fondů po roce 2013 se chce soustředit na omezený okruh předem stanovených priorit, požaduje i prostor pro určení těchto priorit podle potřeb ČR. Odmítá naopak snahy o přidělování některých zdrojů podle rozpočtové a hospodářské situace jednotlivých států. Oznámilo to dnes ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Pozici Česka pro vyjednávání o podmínkách evropských dotací už schválila vláda.

"Včasné sjednocení postojů a jejich dobrá koordinace pomůže českým zástupcům vybudovat si silnou pozici při jednání s Evropskou unií o budoucím programovacím období," uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Česko jde do dalších jednání o podobě budoucí politiky soudržnosti EU také s požadavkem, aby nové rozpočtové období zahájené 1. ledna 2014 mělo jasná a předem známá pravidla. V rámci politiky soudržnosti by měl navíc podle vlády zůstat Evropský sociální fond, který financuje hlavně projekty z oblasti zaměstnanosti. Řízení jednotlivých operačních programů by se také mělo zjednodušit.

Česko naopak nesouhlasí se zavedením takzvané makroekonomické kondicionality, tedy podmíněným čerpáním evropských dotací podle rozpočtové situace konkrétních zemí. "Jako příklad úvah může sloužit omezení čerpání v případě nadměrného schodku, nebo naopak úvahy Evropské komise, se kterými ČR nesouhlasí, o pozitivní podpoře fiskálně ´vzorným´", řekla ČTK mluvčí MMR Jana Jabůrková. Taková změna by pro Česko přicházela do úvahy jen v případě rovnoměrného dopadu na všechny členské státy.

Podobný režim se v současnosti vztahuje na Fond soudržnosti, který nepatří mezi strukturální fondy. Nezaměřuje se na regionální politiku, financuje velké investiční projekty v životním prostředí a dopravě. Peníze z něj můžou získávat členské státy EU s hrubým národním důchodem nižším než je 90 procent unijního průměru. "Můžeme podpořit rozšíření podmínek z Fondu soudržnosti i na ostatní, ale nejprve musí fungovat vynucování plnění základních kritérií u něj," poznamenala mluvčí MMR.

Vláda je také proti zkrácení příštího rozpočtového období na méně než sedm let. Odmítá také, aby trestem za zpoždění členského státu se zaváděním evropské legislativy bylo snižování příspěvků z fondů. Česko nechce ani snížit podíl Fondu soudržnosti na celkovém objemu budoucích prostředků v politice soudržnosti EU.

V současném programovém období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu až 26,7 miliardy eur (podle současného kurzu zhruba 657 miliard korun). Kolik peněz bude mít stát z Bruselu k dispozici od roku 2014, zatím jasné není.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK