ČR zlepšila čerpání peněz na velké projekty, není to ale ideální

05.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. listopadu (ČTK) - Předkládání velkých projektů usilujících o evropské dotace se v Česku sice proti loňsku zlepšilo, stále však není ideální. Na tiskové konferenci to dnes v Brně řekli zástupci Evropské komise a ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Pomalé předkládání velkých projektů kritizovali zástupci komise už loni. Velké projekty jsou takové, které z evropských fondů čerpají více než 50 milionů eur, tedy asi 1,2 miliardy korun.

Ještě před rokem nemělo Česko žádný velký projekt schválený EK. Ke konci letošního září podle poslední monitorovací zprávy MMR už komise řekla ano čtyřem velkým projektům v dopravě a přibližně stejnému počtu projektů v oblasti životního prostředí. Program Výzkum a vývoj pro inovace ještě nemá od EK schválený žádný velký projekt.

Schvalování velkých projektů se proti ostatních žádostem o dotace neodehrává na národní úrovni, ale posvětit je musí přímo EK. Jde hlavně o projekty v dopravě nebo v životním prostředí.

Podle prvního náměstka ministra pro místní rozvoj Daniela Brauna je nutné projekty v této oblasti pečlivěji připravovat. Zpoždění v čerpání dále spočívá v tom, že se program z velké části skládá z velkých infrastrukturních projektů. "Proces přípravy i schvalování je pomalejší," uvedl Braun.

Podle něj Česká republika dohnala roční zpoždění, které měla na začátku čerpání unijních peněz. Do konce letošního roku bude příjemcům proplaceno kolem 200 miliard korun.

Mezi čerpáním v jednotlivých programech jsou velké rozdíly. "Je normální, že ne všechny programy jdou stejně rychle," uvedl Braun. Největší podíl schválených peněz má Operační program Doprava, kde bylo schváleno 96 procent prostředků vyčleněných na tuto oblast. Celkem 74,7 procenta peněz bylo schváleno v Operačním programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Naopak nejméně schválených peněz mají program životní prostředí, a to 13,3 procenta, a výzkum a vývoj 15,5 procenta.

V jednotlivých regionech se unijní peníze čerpají nejrychleji na jižní Moravě a Vysočině. Například ROP Jihovýchod proplatil příjemcům 38 procent peněz z celkové vyčleněných 20 miliard korun.

"Celkově vidíme hodně pokroku," uvedl ředitel bruselského Generálního ředitelství pro regionální politiku (DG Regio) Nicholas Martyn. Podle něj je Evropská komise spokojena s kvalitou projektů a "všechno běží, tak jak má".

Čeští příjemci již vyčerpali zhruba čtvrtinu peněz pro období 2007-13. Alokována byla v polovině programovacího období více než polovina prostředků, které Evropská unie pro ČR vyčlenila. Celkově EU pro Česko vyčlenila 763 miliard korun. Dosud byly schváleny dotace za 393 miliard Kč, proplaceno bylo příjemcům 165 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK