ECB zvýšila nákupy dluhopisů periferních zemí eurozóny

05.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 5. listopadu (ČTK) - Evropská centrální banka v posledních dnech výrazně posílila nákupy vládních dluhopisů finančně slabších zemí z "periférie" eurozóny. Reagovala tím na růst výnosů obligací Irska, Portugalska a Řecka na nová maxima, řekli dnes agentuře Reuters obchodníci na trzích s dluhopisy.

ECB minulé tři týdny žádné vládní dluhopisy na trhu nekupovala. Její prezident Jean-Claude Trichet však na čtvrteční tiskové konferenci po zasedání banky naznačil, že ECB po napětí na trzích v minulých dnech nákupy obnovila. Po nepřesvědčivé a kritizované dohodě nejvyšších představitelů zemí Evropské unie z minulého týdne o pravidlech pro státní deficity a dluhy se na trzích opět zvýšily obavy o fiskální stabilitu a strach ze státního bankrotu ohrožených zemí eura, což tlačí ceny dluhopisů dolů a úroky nahoru.

Podle zdrojů na trhu dnes ECB kupovala zejména dvouleté a pětileté irské dluhopisy a v minulých dnech kupovala desetileté irské bondy a menší objemy portugalských a řeckých dluhopisů. Obchodní aktivita díky tomu podle obchodníků podstatně narostla, avšak jen jedním směrem - soukromí investoři i fondy pouze prodávali.

Podle specialisty z jedné velké investiční banky ECB za poslední týden nakoupila dluhopisy až za dvě miliardy eur (49 miliard Kč). To by bylo nejvíc, kolik banka na tyto nákupy vydala od posledního týdne června. Mluvčí ECB tyto zprávy odmítl komentovat.

Analytik RBS Silvio Perruzzo za důkaz přítomnosti ECB na trhu označil dnešní pokles výnosů irských a portugalských dluhopisů. Ten podle něj kontrastoval s růstem úroků španělských a italských obligací, které ECB nekupovala.

Přirážka desetiletých portugalských dluhopisů k obdobným německým obligacím klesla o necelou desetinu procentního bodu na 4,25 procentního bodu, stále však byla blízko rekordního maxima 4,40 bodu. Přirážka irských desetiletých dluhopisů k německým po výstupu na nové maximum 5,53 bodu klesla na 5,45 bodu. Prémie u řeckého bondu však stoupla o 0,17 na 9,22 bodu. nejvýše od konce září.

Vlivný člen vedení ECB a šéf německé Bundesbanky Axel Weber minulý týden plán nákupů dluhopisů, který ECB oznámila počátkem května v rámci stabilizačního plánu pro eurozónu, opět ostře kritizoval. Prohlásil, že nákupy nefungují a měly by být zrušeny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK