Země APEC budují základy pro vytvoření zóny volného obchodu

07.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jokohama 7. listopadu (ČTK) - Země obou stran Tichomoří víkendovým jednáním ministrů financí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) pokračovaly v budování základů rozsáhlé zóny volného obchodu v této oblasti, pokrok však narušují spory o kurzy měn a geopolitické střety. Pásmo volného obchodu by spojilo 21 ekonomik, které se na globálním obchodu podílejí 44 procenty a na výkonu světové ekonomiky 53 procenty.

Členské země APEC již podepsaly více než stovku vzájemných bilaterálních i jiných "minidohod" o volném obchodu. Nyní se je budou snažit postupně zapojit do rámce celkové dohody o zóně volného obchodu v Asii a Tichomoří (FTAAP).

"Myslím si, že FTAAP je velmi dobrá myšlenka," řekl dnes agentuře Reuters prezident Asijské rozvojové banky (ADB) Haruhiko Kuroda. "Lépe než bilaterální dohody nebo smlouvy s malým počtem členů fungují dohody o volném obchodu tehdy, když se do nich zapojí více zemí, protože to prospěje nejen jejich členům, ale sníží to negativní dopad na ostatní, což může být dobré pro globální ekonomiku," řekl Kuroda.

Šéf ADB však poukázal na problém odlišného vývoje směnných kurzů v Asii. Zatímco měny jihovýchodní Asie zpevňují, čínská měna zůstává stabilní. "Působí to velký problém, musíme proto v rámci regionu jednat o měnové kooperaci," řekl Kuroda, podle něhož to pomůže zmírnut i globální nerovnováhy.

Proti kurzové politice Pekingu, který brání výraznějšímu zpevnění jüanu, nejvíce vystupují Spojené státy, ačkoli na schůzce APEC bylo patrné zmírnění vzájemné kritiky obou zemí. Washington kritizuje Čínu za to, že brání přirozenému zhodnocování kurzu jüanu, aby získala konkurenční výhodu v obchodě. Peking na to v poslední době stále více odpovídá kritikou americké hospodářské politiky, zejména kroků, které vedou k oslabení americké měny a k rostoucímu přílivu spekulativních peněz do mladých tržních ekonomik včetně Číny.

Ministři financí se v sobotu na závěr dvoudenní schůzky shodli na nutnosti vyhnout se získávání obchodních výhod devalvacemi měn a na další spolupráci ve zmírňování globálních nerovnováh. Schůzka APEC předcházela summitu zemí G20 příští týden v jihokorejském Soulu, na který hned poté naváže summit APEC v japonské Jokohamě.

Spojené státy jsou s pomalým postupem vytváření FTAAP nespokojeny a prosazují rychlejší a omezenější variantu zóny volného obchodu v podobě devítičlenného Transpacifického partnerství (TPP). Japonsko v sobotu uvedlo, že o tomto projektu bude s ostatními zeměmi diskutovat, oficiální vsup do jednání však neslíbilo.

Vztahy v rámci APEC jsou nyní napjatější i kvůli geopolitickým problémům, zejména kvůli ambicím Pekingu. Tokio, Washington a jihovýchodní Asie mají stále větší obavy ze záměrů Číny, která rozsáhle investuje do modernizace ozbrojených sil a její námořnictvo se objevuje stále dál od čínských břehů. V poslední době kvůli sporům o ostrůvky ve Východočínském moři výrazně ochladly vztahy mezi Čínou a Japonskem. Tento týden oživl i rusko-japonský spor o Kurily, které za ostré kritiky Tokia navštívil ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK