Zisk ČEZ ve třetím čtvrtletí podle analytiků klesl téměř o pětinu

07.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Čistý zisk energetické společnosti ČEZ v letošním třetím čtvrtletí podle analytiků meziročně klesl o téměř 20 procent. Pohybovat by se měl mezi 9,6 miliardy a 9,9 miliardy korun, odhadli ekonomové oslovení ČTK. V loňském třetím čtvrtletí vydělal ČEZ přes 12 miliard korun. Tržby společnosti podle analytiků meziročně vzrostly o jedno až dvě procenta na necelých 44 miliard Kč. ČEZ zveřejní konsolidované výsledky za letošní třetí čtvrtletí v úterý 9. listopadu.

Podle analytika Petra Hlinomaze ze společnosti BH Securities se ve výsledku projeví zejména pokles cen prodané elektřiny a také lehký růst tržeb související se zvýšením poptávky po elektřině. "Třetí čtvrtletí by mělo být tradičně sezónně slabší ve výrobě a asi s větší porcí nákladů na údržbu," uvedl Hlinomaz. Tržby ČEZ ve třetím čtvrtletí BH Securities očekává 43,5 miliardy korun, čistý zisk ve výši 9,86 miliardy Kč.

"ČEZ nyní prochází poměrně složitým a můžeme říci i přelomovým obdobím," uvedl Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. Hospodaření firmy podle něj ovlivnil pokles cen elektřiny na trhu, omezení zahraničních aktivit i vládní snahy zamezit rozvoji solárních elektráren. "Meziročně nižší průměrná prodejní cena silové elektřiny táhne výnosy z prodeje elektrické energie níže, opačným směrem působí mírné oživení poptávky po elektřině," dodal Hatlapatka.

Čistý zisk ČEZ pro třetí čtvrtletí odhadl Hatlapatka ve výši 9,87 miliardy korun, firma podle něj utrží 43,7 miliardy Kč.

Podle Tomáše Sýkory z Patria Finance hrozí, že by ČEZ mohl snížit svůj výhled pro zbytek roku. Dosud firma předpokládala pro letošní rok čistý zisk kolem 47 miliard korun, loni vydělala 52 miliard. "Myslíme si, že dosažení těchto výsledků bude pro společnost velkou výzvou, a domníváme se, že rostou rizika pro snížení tohoto výhledu," uvedl Sýkora. Jako hlavní hrozby jmenoval klesající ceny silové elektřiny a plánované zpoplatnění nákupu emisních povolenek.

"Nižší ceny elektřiny mohou způsobit pokles průměrné dosažené ceny elektřiny, kterou ČEZ předprodává na rok 2012. Na druhou stranu, společnost by mohla oznámit nový plán nižších investičních výdajů, případně redukci některých nákladů," uvedl Sýkora. Čistý zisk ČEZ za třetí čtvrtletí předpověděl Sýkora ve výši 9,64 miliardy korun, tržby by podle něj měly činit 43,87 miliardy Kč.

V prvním letošním pololetí meziročně klesl čistý zisk ČEZ o 18,5 procenta na 28,7 miliardy Kč, především kvůli snížení cen prodané elektřiny. Tržby se zvýšily o 1,7 procenta na 98,7 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK