Čínský prezident Portugalsku slíbil pomoc s dopady finanční krize

07.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 7. listopadu (ČTK) - Čínský prezident Chu Ťin-tchao dnes Portugalsku slíbil pomoc v jeho snaze vypořádat se s dopady globální finanční krize. O možnosti čínských nákupů portugalských vládních dluhopisů se ovšem nezmínil. Lisabon doufá, že Čína mu pomůže v jeho potížích s dluhy a slíbí koupit část jeho dluhopisů, podobně jako to Peking nedávno přislíbil Řecku.

"Jsme připraveni přijmout konkrétní opatření, která Portugalsku pomohou vypořádat se s globální finanční krizí," řekl Chu po setkání s portugalským premiérem Josém Sócratesem. Chu dnes skončil dvoudenní návštěvu Portugalska, která navazovala na jeho třídenní cestu do Francie. Návštěvami na nejvyšší úrovni sleduje Peking záměr posílit svůj ekonomický vliv v západní Evropě.

Čínský premiér Wen Ťia-pao minulý měsíc slíbil Řecku, že po jeho návratu na finanční trhy mu Čína vypomůže a část jeho vládních dluhopisů koupí. Řecko na jaře zachránila před státním bankrotem rekordní pomoc od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie a od té doby nemusí získávat drahé půjčky na trhu, kam se chce začít vracet od příštího roku.

Portugalsko má na trhy stále přístup, kvůli obavám investorů z vysokého rozpočtového deficitu a rostoucího státního dluhu však musí za půjčky platit vysoké úroky. Lisabonu by čínský příslib pomohl, protože by uklidnil investory a mohl snížit úvěrové náklady.

Náměstek čínského ministra zahraničí Fu Jing agentuře Reuters sdělil, že Peking má nadále v úmyslu investovat do evropských obligací a je ochoten podat Portugalsku pomocnou ruku. Peking podle pozorovatelů možná doufá, že použití části jeho ohromných devizových rezerv na podporu evropských ekonomik ohrožených dluhovou krizí zmírní mezinárodní kritiku jeho obchodní politiky a jeho úporného odmítání dostatečně uvolnit kurz měny.

Portugalsko a Čína za prezidentovy návštěvy podepsaly několik smluv o spolupráci ve finančních službách, logistice, obnovitelných zdrojích energie a turistickém ruchu. Obě země si vytknuly cíl dostat vzájemnou obchodní výměnu do roku 2015 na dvojnásobek. Chu řekl, že povzbudí čínské firmy k investicím do Portugalska a uvítá na čínském trhu více zboží od portugalských firem.

Největší portugalská společnost, energetická skupina EDP, podepsala s China Power Holding International předběžnou smlouvu o partnerství. Sdělila také, že čínský podnik vyjádřil zájem o zakoupení části jejích akcií.

Ve vzájemném obchodě obou zemí Čína výrazně dominuje, Zatímco hodnota čínského exportu do Portugalska za prvních osm měsíců tohoto roku vzrostla o 47 procent na zhruba jednu miliardu eur (asi 24,5 miliardy Kč), portugalský vývoz do Číny měl hodnotu pouze 149 milionů eur.

V předešlých třech dnech byl čínský prezident na návštěvě Francie. Při té příležitosti podepsaly francouzské firmy s Čínou kontrakty za zhruba 16 miliard eur (asi 392,5 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK