MPSV oznámí říjnovou míru nezaměstnanosti, měla by klesnout

08.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní čísla o říjnové nezaměstnanosti. Podle analytiků trhu práce oslovených ČTK počet nezaměstnaných klesl pod hranici půl milionu osob, což bylo naposledy před rokem. Míra nezaměstnanosti podle některých odhadů klesla až na 8,2 procenta, což je proti září méně o tři desetiny procentního bodu.

Počet nezaměstnaných se snižuje s výjimkou červencového výkyvu již od března letošního roku. Podle odhadu hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška se v říjnu údaj snížil o dalších devět až deset tisíc, což by stlačilo míru nezaměstnanosti na 8,3 procenta. "Důvodem poklesu je opatrný optimismus podnikové sféry, který vede k tvorbě nových pracovních míst," uvedl Sobíšek.

Skeptičtější jsou Tomáš Volf z finanční skupiny Citfin a analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Míra nezaměstnanosti podle nich poklesla o pouhých 0,1 procentního bodu. I to by však stačilo, aby byla prolomena půlmilionová hranice.

Nejoptimističtější je Miroslav Frayer z Komerční banky. "Pro říjen očekáváme další snížení míry nezaměstnanosti na 8,2 procenta ze zářijových 8,5 procenta, a to zejména díky příznivým sezonním faktorům," uvedl.

Říjen však byl zřejmě posledním měsícem, kdy nezaměstnanost klesala. "V posledních měsících roku bychom měli opět vidět její nárůst," uvedl Petr Dufek z ČSOB.

Dnes také zveřejní výsledky výběrového šetření pracovních sil (VŠPS) za letošní třetí čtvrtletí Český statistický úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK