Rychlý internet využívalo loni v USA 63,5 procenta domácností

08.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. listopadu (ČTK) - Širokopásmový rychlý internet využívalo loni ve Spojených státech 63,5 procenta domácností proti 9,2 procenta z roku 2001. Nárůst zaznamenaly téměř všechny demografické kategorie, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu.

Vedle sociálně-ekonomických vlivů se ve využití internetu v USA nadále projevují i rasové rozdíly. Rychlé připojení na web mají lidé asijského původu a nehispánští bílí Američané častěji než Afroameričané a Hispánci. Čísla pocházejí z průzkumu, který provedl v říjnu minulého roku Národní telekomunikační a informační úřad (NTIA) spadající pod ministerstvo.

Zpráva přináší několik podrobných analýz o trendech využití rychlého internetu a pravděpodobně poskytne Kongresu a Federální telekomunikační komisi (FCC) podklady pro strategii, jak zajistit, aby měli rychlý internet k dispozici všichni Američané. Z analýzy ale vyplynulo, že pro to neexistuje jediné řešení, uvedl šéf odboru Lawrence Strickling.

Z domácností s příjmem nad 100.000 dolarů si předplácelo širokopásmový internet 94,1 procenta, zatímco s příjmem pod 25.000 jich mělo rychlé připojení 35,8 procenta. Širokopásmové připojení mělo loni 84,5 procenta domácností, kde žije nejméně jeden člen s akademickým titulem, zatímco u domácností bez takového titulu to bylo 28,8 procenta.

Američané asijského původu měli loni přístup k rychlému internetu v 77,3 procenta domácností a v případě bílých Američanů nehispánského původu to bylo 68 procent. Domácnosti Afroameričanů měly rychlý web v 49,4 procenta případů a hispánské domácnosti ve 47,9 procenta. Ve městech mělo pokrytí 65,9 procenta domácností, zatímco na venkově 51 procent.

Vyplnit tyto mezery je prioritou pro telekomunikační komisi, která předložila návrhy plánu pro celostátní pokrytí rychlým internetem v březnu letošního roku. NTIA a ministerstvo zemědělství rozdělí zhruba sedm miliard dolarů za nové širokopásmové sítě a programy, aby se více Američanů dostalo na síť, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK