NWR má v Polsku další cíl: koksovnu Victoria ve Walbrzychu

08.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 8. listopadu (zpravodajka ČTK) - Koksovna Victoria ve Walbrzychu v Dolním Slezsku je dalším podnikem, o který by v Polsku měla zájem těžařská firma New World Resources spoluvlastněná českým finančníkem Zdeňkem Bakalou. V dnešním vydání listu Rzeczpospolita to potvrdil provozní ředitel NWR Ján Fabián.

"Hodila by se nám do portfolia," řekl o Victorii Fabián. NWR se zaměřuje hlavně na těžbu koksovatelného uhlí a výrobu koksu, v Česku mu patří společnosti OKD a OKK.

Koksovnu Victoria vlastní stát, zatím není jasné, zda bude privatizována prostřednictvím burzy, nebo zda ministerstvu státního pokladu pro ni bude hledat strategického investora z branže.

NWR minulý měsíc oznámila, že chce za 3,4 miliardy zlotých (21,3 miliardy korun) koupit uhelnou společnost Bogdanka z východního Polska. Nabídka se však jejím současným vlastníkům zdá příliš nízká.

Ve třetím čtvrtletí Bogdance klesl čistý zisk o šest procent na 85,5 milionu zlotých, vyplývá z dnes zveřejněných výsledků. Ty ale překonaly očekávání trhu, analytici tipovali 16procentní pokles.

NWR se chce v Polsku účastnit také privatizace uhelné společnosti Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW), případně by měla zájem i o Katowicki Holding Weglowy. Polské ministerstvo státního pokladu, které má privatizaci na starosti, plánuje prodej velkých těžařských společností na příští rok.

Vicepremiér a ministr hospodářství Waldemar Pawlak řekl, že by neviděl nic špatného na tom, kdyby si stát zachoval nad společnostmi kontrolu. Účast státu nemusí být podle něho překážkou v dobrém podnikání. Jako příklad v této souvislosti uvedl český ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK