Míra nezaměstnanosti na jihu Moravy se v říjnu snížila na 9,4 pct

08.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. listopadu (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na jihu Moravy se v říjnu snížila o 0,1 procentního bodu na 9,4 procenta. O práci se v kraji ucházelo 58.890 lidí, v září jich bylo o 463 více. V kraji úřady práce evidovaly 4014 volných pracovních míst. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Míra nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji je stejná jako loni v říjnu. V roce 2008 před začátkem hospodářské krize činila 6,1 procentního bodu.

V rámci České republiky patří jih Moravy stále k oblastem s nadprůměrnou úrovní nezaměstnanosti. Celostátní průměr míry nezaměstnanosti činil v říjnu 8,5 procenta. Ze 14 krajů je v šesti míra nezaměstnanosti vyšší než v Jihomoravském kraji.

Počet evidovaných volných pracovních míst ve většině okresů kraje v průběhu měsíce října klesl. Úřady práce registrováno 4014 volných míst, z toho celá polovina je koncentrována do Brna.

Z jednotlivých okresů Jihomoravského kraje jsou nezaměstnaností nejvíce postiženy okresy Hodonín a Znojmo. Bez zaměstnání v nich na konci října bylo 13,9 procenta, respektive 10,7 procenta ekonomicky aktivního obyvatelstva. Naopak dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost je v okresech Brno-venkov (7,9 procenta) a Vyškov (8,1 procenta), k nimž nově přibylo i Brno s mírou nezaměstnanosti 8,2 procenta. Ve zbývajících okresech kraje je nyní míra nezaměstnanosti nad celostátním průměrem.

V průběhu října bylo na úřadech práce v Jihomoravském kraji nově zaevidováno 6072 osob, tedy o 2598 osob méně než v září. Evidenci naopak ukončilo 6755 uchazečů, přičemž do nového zaměstnání jich nastoupilo 4625, tedy více než dvě třetiny. Absolventů a mladistvých se na konci října v evidenci úřadů práce nacházelo o 192 méně než v předchozím měsíci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK