ČSOB začala nabízet elektronické podpisy

11.03.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Na pobočkách ČSOB se začaly prodávatelektronické podpisy pro internetovou komunikaci a styk občanů s úřady po internetu.

Chcete-li využít možnost, kterou některé státní úřady už zavedly a odeslat jim elektronickou poštu, musíte mít svůj "elektronický podpis". Jen ten zajistí, že adresát - například Finanční úřad - jednoznačně a nezaměnitelně rozliší Vaši poštu - třeba daňové přiznání - od jiného člověka  nebo firmy. Zákon předepisuje, aby elektronický podpis registrovala nezávislá společnost a zajistila tak, že nebudou existovat dvě osoby či firmy se stejnou datovou šifrou, kterou s dokumenty přes počítač odesílají jako svou identifikaci namísto vlastnoručního podpisu.

V pobočkách ČSOB teď lze takový elektronický podpis získat. Má podobu tzv. osobního kvalifikovaného certifikátu a podle zákona (č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu) je registrován společností  První certifikační autorita, a.s. (dále jen I.CA).

Osobní kvalifikované certifikáty umožňují svým držitelům zejména elektronickou komunikaci s orgány státní správy, ale také pro zabezpečení elektronické komunikace po nechráněných sítích (digitální podpis, zašifrování) nebo k jištění přístupu na www servery a pro obchodování prostřednictvím Internetu.

Kvalifikovaný certifikát lze získat v dvojím provedení, buď jako:

  • Standard (certifikát je uložen na disketě) - v této podobě si ho odnesete rovnou z pobočky ČSOB
    anebo
  • Comfort (certifikát je v tomto případě na čipové kartě, k níž je zapotřebí čtečky čipových karet).

Vydání certifikátu První certifikační autority, a.s. zprostředkují pobočky ČSOB, které jsou označeny samolepkou I.CA. Pobočky přijmou žádost klienta o kvalifikovaný certifikát na disketě (žádost si klient vytvoří na svém počítači přes stránky www.ica.cz). Následně podle zákona, pobočky podle předepsaných dokladů ověří totožnost žadatele a na disketu nahrají kvalifikovaný certifikát.

Kvalifikované certifikáty platí vždy jeden rok ode dne vydání a poplatek za jejich vystavení činí 700,- Kč.  Vydání, další správa, použití, akceptace, ukončení platnosti, zneplatnění a všechny další související činnosti se řídí "Certifikační politikou pro vydávání osobních kvalifikovaných certifikátů" platnou pro poskytovatele certifikačních služeb, tj. První certifikační autoritu (viz www.ica.cz).

Zdroj: tisková zpráva ČSOB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ