Jaké změny čekají plátce DPH v případě vstupu ČR do EU?

13.05.2003 | , Finance.cz
DANĚ


V přípravách pro vstup České republiky do Evropské unie se musí přizpůsobit část našeho daňového systému principům stanoveným právní úpravou evropského společenství. Víte, jak se bude dotýkat Vás?

Jedna ze změn se bude týkat podnikatelů, kteří odvádějí daň z přidané hodnoty na výstupu. Jedná se o české firmy a živnostníky. Výhodou bude skutečnost, že nebudou muset skládat daň z přidané hodnoty při vývozu do ostatních členských zemí Evropské unie.

V dnešní době je daň na výstupu uplatňována jako součást ceny.

Režim daně z přidané hodnoty, který je uplatňován u plnění uskutečňovaných mezi osobami registrovanými k této dani v různých členských státech, bude jednou z oblastí, které tato změna zasáhne.

Nově navrhovaný zákon o dani z přidané hodnoty, který vstoupí v platnost nejpozději dnem vstupu České republiky do Evropské unie, bude ve vztahu k odběratelům z členských států Evropské unie měnit dnešní pojem "vývoz zboží" na "dodání zboží do jiného členského státu", také bývá nazýván "intra - komunitární plnění".

Nová dodání nebudou podléhat dani na výstupu, ale budou považována za osvobozená zdanitelná plnění s nárokem na odpočet. Platit to bude v případě, že pořizovatel zboží je v jiném členském státě Evropské unie registrován k dani z přidané hodnoty, což znamená, že mu bylo přiděleno daňové identifikační číslo pro účely daně z přidané hodnoty. Prodávající bude povinen uvést a zkontrolovat platnost DIČ zákazníka, aby mohl nárok na osvobození uplatnit.

U dodávání zboží do třetích zemí bude právní úprava vývozu zboží nepozměněna.

Plátci daně z přidané hodnoty budou povinni podávat místně příslušnému správci daně "souhrnné hlášení" o dodaném zboží do jiného členského státu. Toto hlášení bude sloužit pro kontrolu nároku na osvobození transakcí od daně z přidané hodnoty.

Do souhrnného hlášení, který bude mít podobu přehledného formuláře, bude plátce daně uvádět souhrnné informace o uskutečněných plnění za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Pro kontrolu obchodního partnera registrovaného k dani z přidané hodnoty v jiné členské zemi Evropské unie bude ve všech členských zemích zaveden elektronický systém VIES (VAT Information Exchange System).

Na serveru Evropské komise je můžete sehnat informace o DIČ odběratele z členské země Evropské unie.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ