Jak na příjmy ze zahraničí? Vybíráme z daňové poradny

22.03.2011 | , Finance.cz
DANĚ


Vyplnit daňové přiznání není nikdy úplně snadné. Pokud se vám do toho zapletou ještě příjmy ze zahraničí, dobrá rada je k nezaplacení.

Po část roku jsem pracovala v Polsku, kde mám podat daňové přiznání? Pronajímám apartmán v Rakousku, musím tam podat daňové přiznání? Kupuji traktor na Slovensku, jak na DPH? To jsou jen některé z dotazů, které zazněly v on-line poradně se společností KODAP.



Pronájem apartmánu v Rakousku


V minulém roce jsem si pořídil apartmán v Rakousku a pronajímám ho přes cestovní kancelář turistům ke krátkodobému ubytování. Rakouský právník tvrdí, že tam musím podat daňové přiznání, ačkoli se v Rakousku běžně nezdržuji a jsem daňovým rezidentem v ČR. Můžete tento názor potvrdit?
Vlastimil Sojka
, daňový poradce, KODAP, www.kodap.cz , 6.3.2011 14:20: Příjmy z užívání nemovitého majetku podléhají podle smlouvy o zamezení dvojímu zdanění mezi ČR a Rakouskem zdanění v zemi, kde je nemovitost umístěna. V Rakousku proto skutečně musíte podat daňové přiznání. Doporučujeme svěřit tuto povinnost do rukou tamním odborníkům. Příjmy z Rakouska pak musíte zahrnout i do svého přiznání v ČR jako příjem z nájemného podle § 9 ZDP. Postupujete stejně, jakoby šlo o tuzemský příjem s tím, že daň zaplacenou v Rakousku podle potvrzení rakouské daňové správy započtete postupem uvedeným v daňovém přiznání na daňovou povinnost v ČR. Jestliže k datu podání daňového přiznání nebudete mít ještě k dispozici podklady o zdanění v Rakousku, můžete požádat o prodloužení lhůty až do konce října 2011.


Polský zaměstnavatel, práce v Německu


Celý loňský rok jsem byl zaměstnán u polské společnosti, která mne ale vysílala k výkonu práce do Německa na takovou trvalou pracovní cestu, která trvala 10 měsíců. Daně za mne platili v Polsku a mám na to i potvrzení. Také za mne v Polsku platili sociální a zdravotní pojistné. Doma v Čechách jsem měl jen příjmy ze zaměstnání za loňský leden. Mám podávat daňové přiznání? Bylo to zdanění ze strany polského zaměstnavatele správné?
Vlastimil Sojka
, daňový poradce, KODAP, www.kodap.cz , 5.3.2011 18:01: Jelikož jste fyzicky vykonával práci na území Německa, měl váš polský zaměstnavatel vypořádat vaši daňovou povinnost v SRN a nikoli v Polsku. U příjmů ze závislé práce je totiž za jejich zdroj považováno to území, na kterém je práce vykonávána a byl zde naplněn i časový test 183 dnů obsažený ve smlouvě o zamezení dvojímu zdanění mezi ČR a Německem. Měl byste na to upozornit svého polského zaměstnavatele a trvat na tom, aby bylo dosaženo nápravy. Není totiž vyloučeno, že by mohla německá daňová správa požadovat doplacení daně přímo od vás. Pojistné by mělo být zaplaceno tam, kde jste byl příslušný do pojistného systému. Váš zaměstnavatel postupoval správně pouze za předpokladu, že vám polské orgány vydaly evropské potvrzení E101 nebo A1. V opačném případě jste zůstal příslušný do českých systémů pojištění a pojistné mělo být placeno do ČR podle českých předpisů. Zde doporučujeme důkladnou konzultaci s daňovým poradcem. Daňové přiznání podat musíte, protože jste měl současně příjem v tuzemsku i v zahraničí. Zahraniční příjem však v přiznání ošetříte metodou vynětí, takže vám ve skutečnosti nejspíš vznikne přeplatek na dani zaplacené vaším zaměstnavatelem za leden 2010 díky uplatnění nezdanitelného minima popř. i dalších slev.


Traktor se Slovenska a DPH


Jako OSVČ se budu registrovat k 1. 4. 2011. Chci koupit traktor ze Slovenska od plátce DPH, já budu také plátce DPH. Aby byl nákup traktoru bez DPH, lze se registrovat již v březnu? Jak dlouho bude trvat, než se to vyřídí, a co je třeba?
Ivana Krešne, daňová poradkyně, KODAP, www.kodap.cz , 4.3.2011 18:59: V případě, že v březnu nebudete provádět ekonomickou činnost, nemůžete se ani zaregistrovat jako plátce DPH. Z dotazu vyplývá, že začnete podnikat od 1. 4. 2011. Proto není možné se registrovat jako plátce DPH dříve než od tohoto data. Ve Vámi uváděném případě máte na mysli patrně pořízení nového traktoru, který splňuje definici nového dopravního prostředku uvedenou v zákoně o DPH, níže proto stručně uvádím řešení tohoto případu: Pokud pořídíte traktor již jako plátce DPH, tj. v okamžiku jeho pořízení budete mít DIČ k DPH, prodávající, který je plátcem DPH na Slovensku, Vám vystaví daňový doklad bez DPH a Vy v rámci svého běžného daňového přiznání toto pořízení traktoru zdaníte a současně si uplatníte i nárok na odpočet DPH ve stejné výši. Podmínkou pro uplatnění takového odpočtu daně je splnění všech dalších zákonných podmínek – podání hlášení o pořízení nového dopravního prostředku vašemu místně příslušnému správci daně a kopie daňového dokladu. V případě, že traktor pořídíte již jako osoba vykonávající ekonomickou činnost , ale nebudete ještě registrován jako plátce DPH, stanete se plátcem DPH dnem pořízení traktoru a jste povinen podat přihlášku k registraci daně do 15ti dnů, ode dne pořízení traktoru a postupujete obdobně jako je uvedeno v předchozím případě. Slovenský dodavatel Vám vystaví doklad bez slovenské DPH a Vy musíte podat Vašemu místně příslušnému správci daně hlášení o pořízení nového dopravního prostředku včetně kopie dokladu . Pokud pořídíte traktor přede dnem registrace k DPH a před započetím podnikání, jste v případě pořízení traktoru z jiného členského státu osobou povinnou přiznat a zaplatit daň. V tomto případě se neregistrujete k dani, ale jste „pouze“ povinen předložit vám místně příslušnému finančnímu úřadu ve lhůtě 10 dnů od pořízení traktoru daňové přiznání (= běžný tiskopis daňového přiznání), hlášení o pořízení nového dopravního prostředku a kopii daňového dokladu. Daň Vám pak vyměří místně příslušný finanční úřad a vy ji musíte zaplatit do 25 dnů ode dne jejího vyměření. Pokud se následně stanete plátcem DPH, pak můžete ve svém prvním daňovém přiznání uplatnit nárok na odpočet této DPH za splnění dalších zákonných podmínek. Pokud dojde k chybě ve výši uplatněného nároku na odpočet daně, lze ji opravit pouze formou dodatečného daňového přiznání, podaného k tomuto prvnímu zdaňovacímu období. Daň můžete ve všech případech zaplatit správci daně zálohově. Správce daně Vám pak na žádost vystaví potvrzení o zaplacení této daně, aby mohl být traktor zapsán do registru silničních vozidel. Tuto zálohově zaplacenou DPH pak vypořádáte v daňovém přiznání.


8 měsíců v Polsku


Dobrý den, v roce 2010 jsem 8 měsíců pracovala a žila v Polsku (centrum hospodářských zájmů), poté jsem se vrátila do ČR (trvalé bydliště), kde jsem dosud. Jsem tedy rezidentem PL nebo ČR? Daňové přiznání podávám i v Polsku dle místní legislativy. Mám povinnost podávat daňové přiznání v ČR? Pokud ano, mám zahrnout i příjmy z PL?
Ivana Krešne
, daňová poradkyně, KODAP, www.kodap.cz , 4.3.2011 13:57: Z Vašeho dotazu vyplývá, že sice centrum Vašich hospodářských zájmů po dobu 8 měsíců v roce 2010 bylo v PL, ale trvalé bydliště jste měla stále v ČR. Nelze proto jednoznačně určit, zda centrum vašich hospodářských zájmů bylo současně i střediskem vašich životních zájmů (v ČR máte stálý byt a rodinu) či nikoli. V případě, že by šlo zároveň i o středisko Vašich životních zájmů, pak jste po dobu těchto 8 měsíců byla daňovým rezidentem PL a všechny své celosvětové příjmy za toto období zdaňujete v PL. Po zbylé 4 měsíce, kdy se středisko Vašich životních zájmů již přesunulo do ČR, jste ale už daňovým rezidentem ČR a pak všechny své celosvětové příjmy dosažené za období těchto 4 měsíců zdaňujete v ČR. Pokud jste však měla v ČR stálý byt a rodinu po celý rok 2010, a měla tak středisko životních zájmů po celý rok v ČR, jste daňovým rezidentem pouze ČR a máte povinnost zdaňovat všechny své celosvětové příjmy v ČR. V dotazu neuvádíte, zda jste měla ještě nějaký výdělek v ČR – pokud ano, pak máte povinnost podat daňové přiznání v ČR, do něhož zahrnete i příjmy z PL. Vypočtenou daň lze pak snížit o daň uhrazenou v Polsku avšak nejvýše o částku daně, která poměrně připadá na příjmy dosažené v Polsku. Pokud jste již žádné příjmy v ČR neměla, nemáte povinnost podávat v ČR daňové přiznání. Pokud příjmy v PL byly příjmem ze závislé činnosti a byly v PL zdaněny, pak jsou ze zdanění v ČR tyto příjmy vyjmuty. Pokud by však pro vás bylo výhodnější uplatnit postup uvedený v předchozím odstavci, můžete tento postup použít.


Zaměstnání ve Švýcarsku, pronájem plachetnice v Chorvatsku


Pracoval jsem celý loňský rok ve Švýcarsku jako zaměstnanec, ale rodinu mám doma v ČR, takže jsem asi rezident zde. Loni (2010) jsem neměl žádné jiné příjmy kromě cca padesáti tisíc za pronájem mé plachetnice v Chorvatsku. Ale tam byly také zhruba stejně velké výdaje za kotvení, údržbu a poplatky. Musím v ČR podávat daňové přiznání?
Ivana Jirásková
, daňová poradkyně KODAP, www.kodap.cz , 28.2.2011 09:24: Abyste nemusel přiznání podávat vůbec, nesměl byste mít žádné jiné příjmy než ze švýcarského zaměstnání. V daňovém přiznání v ČR musíte uvést jak příjmy ze zaměstnání v zahraničí, tak i z pronájmu plachetnice. U příjmů ze Švýcarska uplatníte metodu vynětí a pokud výdaje na pronájem plachetnice skutečně odpovídají zhruba dosaženým příjmům, ve výsledku by vám zde žádná daňová povinnost neměla vzniknout. Upozorňujeme na to, že pokud jste plachetnici využíval i pro vlastní privátní účely, je třeba výdaje na její provoz a kotvení uplatnit jen v rozsahu odpovídajícím poměru, v jakém byla využívána k pronájmu.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ