Leverage ratio. Nové pravidlo podle Basel III

31.03.2011 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Jedním ze základních cílů nové bankovní regulace známé jako Basel III je dosažení větší stability bankovního sektoru. Tomu mají dopomoci nově zaváděná opatření, mezi která patří i leverage ratio. Co toto opatření znamená?

Basel III přináší do bankovní regulace řadu novinek. Vedle upravených pravidel kapitálové přiměřenosti to jsou zcela nové požadavky, které banky budou muset plnit. Půjde jednak o globální standardy likvidity, jejichž účelem bude zajistit, aby banky držely dostatek likvidních aktiv pro případ krizových situací. Dále pak o poměr vlastních zdrojů na celkových aktivech (tzv. leverage ratio). Právě tomuto ukazateli je věnován následující článek.


Omezení zadluženosti bankovních institucí


Cílem leverage ratia bude zamezit nadměrnému zadlužování bankovního sektoru. Jednou z klíčových příčin krize bylo vybudování nadměrné zadluženosti (leverage) v rozvahových a podrozvahových bankovních operacích a tomu by chtěla Basilejská komise do budoucna zabránit.


Výpočet leverage ratia


Princip výpočtu leverage ratia bude spočívat v poměru vlastního kapitálu banky vzhledem k její rozvahové a podrozvahové expozici (aktivům). Jako vlastní kapitál bude do výpočtu vstupovat Tier 1 (určený podle nové úpravy), to znamená především emitované kmenové akcie banky. U podrozvahových expozic Basilejská komise navrhuje uplatnit při jejich přepočtu na rozvahové ekvivalenty 100 % konverzní faktor. Podrozvahovými expozicemi jsou například bezpodmínečné přísliby banky, přímé úvěrové substituty, akceptace, poskytnuté záruky apod.

Leverage ratio tak představuje jednoduchý ne-rizikově založený nástroj k posouzení stability banky. Jeho minimální hodnota je předběžně stanovena na 3 % (tzn. Tier 1 musí dosahovat objemu minimálně 3 % celkové expozice banky).


Zavedení leverage ratia


K 1. lednu 2011 začalo přechodné období pro zavedení leverage ratia. Od tohoto data Basilejská komise vývoj tohoto ukazatele sleduje a následně posoudí, zda je navrhovaný limit 3 % postačující.

Leverage ratio bude dalším z požadavků, které bude vyvíjet tlak na banky, aby udržovaly dostatečně velký objem vlastního kapitálu. Banky v České republice dlouhodobě udržují relativně vysoké objemy vlastního kapitálu. Podíl Tier 1 (podle metodiky Basel II) na rozvahových aktivech bankovního sektoru se dlouhodobě drží nad 5 %. Důležitá bude velikost podrozvahových expozic.

Dopad tohoto kriteria do hospodaření českých bank lze stěží odhadovat. Jeho konečná výše není doposud známa. Jednoznačně se však jedná o omezující kriterium, které bude omezovat bankovní výnosy a může vést k nižší ziskovosti bank.

Autor článku

Veronika Bučková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ