Jak bude rozděleno 80,9 mil. EUR, které nám poskytne EU?

23.05.2003 | , Finance.cz
DANĚ


V Evropské unii ještě stále nejsme, přesto nám přislíbili finanční prostředky v celkové výši 80,9 milionů EUR. Je to obrovská pomoc pro naší ekonomiku, přesto se spoustě lidí nelíbí. Sama nevím proč. Vždyť nám je EU dá - a co jsme dali my jí?

Následující Finanční memoranda, která byla podepsána dne 16.5.2003:
- Národní program Phare 2003 - část 1
- ISPA - Ochrana vod povodí řeky Dyje
- ISPA - Nakládání s odpadními vodami a zásobování pitnou vodou v regionu Jesenicka

 

Národní program pro Českou republiku Phare 2003 - část 1

Musí být realizován do 31.10.2006. Celkově budou naší republice poskytnuty finanční prostředky ve výši 38,5 mil. EUR, což je v přepočtu 1,2 mld. Kč.


Ekonomická a sociální koheze - rozpočet 9,75 mil. EUR
Projekt se specializuje na rozvoj podnikatelské infrastruktury v regionech Severozápadní Čechy, Ostravsko a Střední Morava.

Vnitřní trh a ekonomická kritéria - rozpočet 8,17 mil. EUR
Program je zaměřen na podporu přípravy státních institucí na podmínky fungování vnitřního trhu v EU.

Zaměstnanost, sociální věci a zdravotnictví - rozpočet 5,11 mil. EUR
Je zde obsaženo 5 projektů s cílem podpořit tvorbu jednotné informační databáze pro migrující pracovníky po vstupu do EU. Přístupná by měla být ze 120 míst v ČR a slučitelná s obdobnými systémy ostatních členských států.
Má být vytvořen národní systém EURES, který bude evidovat volná pracovní místa a napomáhat volnému pohybu pracovníků v rámci Evropského hospodářského prostoru. Napojen by měl být na Evropský systém statistiky sociální ochrany (ESSPROS).
Dále by se měla posílit schopnost ministerstva práce a sociálních věcí a Českého úřadu bezpečnosti práce implementovat evropskou legislativu v oblasti bezpečnosti práce.
Cíl zbylých projektů je zaměřen na snížení radiační zátěže pacientů i pracovníků v nemocnicích pomocí nákupu moderních přístrojů.
Dále je zde vytvoření systému vzájemného uznávání profesních kvalifikací a diplomů v případě lékařských a nelékařských zdravotnických profesí.

Zemědělství - rozpočet 4,65 mil. EUR
Projekt se zaměřuje na modernizaci vybavení laboratoří a informačních systémů Státní veterinární správy. Cílem je zajištění souladu s politikou bezpečnosti potravin EU, posílení ochrany spotřebitele kontrolou bezpečnosti krmiv a posílení institucionální a administrativní kapacity Státní rostlinolékařské správy.

Spravedlnost a vnitro - rozpočet 4,32 mil. EUR
Je zde zahrnuto pět podprojektů.
Jako první je rozvíjení učební osnovy a pořízení vybavení pro regionální Justiční akademii. Druhý podprojekt má zlepšit pracovní podmínky útvarů policie zabývající se odhalováním a potíráním organizovaného zločinu. Další projekt má podpořit Ministerstvo financí v akcích proti praní špinavých peněz. Je zde i posílení kapacity českých policejních složek v boji proti organizovanému zločinu, který je zaměřen na nelegální obchodování s lidmi, lidskými orgány, převaděčství a prostituci. Pomoci má zkušenost expertů z členských států EU a vybavení příslušných jednotek moderní technikou. Dále se počítá se zvýšením kapacity počítačové sítě a systémů nezbytných k ochraně hranic v rámci Schengenského prostoru.

Životní prostředí - rozpočet 2,75 mil. EUR
Peníze mají pomoci zlepšit ochranu životního prostředí u nás. Cílem by mělo být dosáhnutí minimálních kritérií, které jsou v EU zavedené.

Posilování administrativní kapacity - rozpočet 2,75 mil. EUR
Cílem je posílení kapacity Institutu státní správy pro rozvoj výcvikových programů pracovníků.

Politická kritéria - rozpočet 1,00 mil. EUR
Projekt je zaměřen na zlepšování dlouhodobých příležitostí pro Romy. Hlavní specializace je zejména lepší dostupnost zaměstnání, vzdělávání a bydlení.


Projekty v rámci nástroje ISPA

Finanční memorandum ISPA - projekt Ochrana řeky Dyje - rozpočet 33,40 mil. EUR
Bude zde řešena výstavba a rekonstrukce kanalizací a čistíren odpadních vod v deseti aglomeracích Jihomoravského kraje a kraje Vysočina, které nesplňují požadavky směrnic EU.

Finanční memorandum ISPA - projekt Nakládání s odpadními vodami a zásobování pitnou vodou v regionu Jesenicka - rozpočet 9 mil. EUR
Cílem by měla být rekonstrukce a intenzifikace čistírny odpadních vod, doplnění kanalizační sítě a rozšíření kanalizace pro určená města a obce.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ