Vláda si hraje s ohněm!

07.07.2003 | , Finance.cz
DANĚ


Vládní návrh rozpočtu na příští rok neví, kde ušetřit. Stále chybí přes dvacet miliard korun... Ministr financí Bohuslav Sobotka má však jasno a svůj návrh již přednesl...

Vládní návrh rozpočtu na příští rok neví, kde ušetřit. Stále chybí přes dvacet miliard korun... Ministr financí Bohuslav Sobotka má však jasno a svůj návrh již přednesl. "Šetřit se bude v obraně a například věda a výzkum dostanou stejně jako letos," řekl Sobotka, avšak dodal, že návrhy se mohou různě měnit až do podzimu, kdy vláda musí uzavřít návrh rozpočtu na příští rok a poslat jej do parlamentu.

Dokud vláda chybějících dvacet miliard nenajde, nemůže splnit svůj slib a předložit rozpočet se schodkem 118 miliard korun. Tento strop již vláda schválila a Sobotka závazek znovu zopakoval. Právě těchto dvacet miliard nyní představuje zdroj největších třenic jak ve vládě, tak mezi stranami vládní koalice.

Kteří politici hrozí a kteří se omlouvají

Kvůli zmrazení peněz na vědu hrozí vicepremiér Petr Mareš demisí, seškrtáním peněz odůvodňoval svou rezignaci i ministr obrany Tvrdík. Ministryně školství Petra Buzková zatím marně bojuje o vyšší platy pro učitele. Ministr zemědělství Jaroslav Palas možná bude muset vzít zpátky svůj slib, který dal zemědělcům před referendem o vstupu do Evropské unie a podle něhož měl státní rozpočet farmářům částečně vynahradit to, co se nepodařilo vymoci na dotacích z Bruselu. Spory na toto téma jsou mnohem větší než u jiných, rozsáhlejších úspor navrhovaných ve formě nových zákonů, například o důchodech, nemocenské či daních. Na těchto zákonech, které tvoří těžiště úsporných balíčků, se již koalice dohodla a nyní je vláda postupně posílá do parlamentu.

Co se již odhlasovalo a co ještě ne

Poslanci již odhlasovali zvýšení daně z přidané hodnoty u řady služeb a spotřební daně u cigaret a alkoholu. Zákonodárci dostanou na návrhy v oblasti důchodů, nemocenské, odvodů pro živnostníky a platů ve státní správě. Původně měli ministři odhlasovat i snížení daní podniků a podpor pro stavební spoření, ale debatu odložili až na příští týden. I tam však podle Sobotky panuje shoda. "Balík je celkem tvořen dvanácti zákony, které předložíme do Poslanecké sněmovny během července," uvedl ministr. Těmito zákony chce vláda ušetřit za příští tři roky 120 miliard a dalších 70 miliard vybrat na daních. K tomu se zavázala uspořit navíc ještě 80 miliard. Z toho 20 miliard příští rok.

Jak se tedy změní naše daně

  • Daň z převodu nemovitostí má klesnout z pěti na tři procenta hodnoty domu, bytu či pozemku.
  • Zvedat se bude daň dědická, ovšem jedině v případě, že majetek nepřechází v přímé linii. Pro děti, manžele a manželky bude dále platit osvobození. Ostatním daň stoupne na dvojnásobek a srovná se s daní darovací
  • Příští týden má vláda schválit pokles daně ze zisku podniků, a to z dnešních 31 procent na 28 procent příští rok, pak na 26 procent a v roce 2006 až na 24 procent.
  • Firmy dostanou nové omezení: do nákladů si budou moci dát osobní auta jen do ceny 900 tisíc korun.
  • Občanům vláda slibuje zvýšení odpočitatelné položky na dítě, a to o 2040 na 25 560 za rok.
  • V parlamentu již prošla rozsáhlá novela o DPH a spotřební dani.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ