Penzijní fondy: 66 miliard korun ve prospěch klientů

07.07.2003 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Výsledky pravidelného šetření Asociace penzijních fondů ČR za první čtvrtletí 2003 ukazují, že celý sektor může očekávat další pozitivní vývoj i zvyšování celkové stability.

Vývoj základních ukazatelů v oblasti penzijního připojištění za první tři měsíce letošního roku opětovně potvrdil stálý zájem občanů České republiky o tuto formu akumulace finančních prostředků pro důchodový věk.

Objem prostředků evidovaných ve prospěch účastníků penzijního připojištění se státním příspěvkem k 31. březnu 2003 přesáhl částku 66 miliard Kč. Ve srovnání s koncem roku 2002, kdy bylo evidováno celkem 63,4 miliard klientských prostředků, se jedná téměř o 4% nárůst. Při porovnání se stavem k 31. březnu 2002, kdy suma příspěvků účastníků činila 52,7 miliard Kč, meziroční nárůst představuje více než 25 %.

Za první kvartál letošního roku činil počet účastníků 2,6 milionů, což v podstatě koresponduje s počtem vykázaným na konci roku 2002. Tento počet klientů penzijních fondů potvrzuje domněnku, že se trh penzijního připojištění za současných podmínek již blíží svému nasycení.

Zisk penzijních fondů za první čtvrtletí letošní ho roku dosáhl 567 milionů Kč. Oproti stejnému období roku 2002, kdy zisk penzijních fondů činil 494 milionů Kč, tak došlo k růstu tohoto důležitého ekonomického ukazatele o 15 %.

Zdroj: APF ČR

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY