Proč se turisté bojí českých směnáren

29.06.2011 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Není tajemstvím, že pověst České republiky dostane v očích turistů ještě před překročením hranic povážlivé šrámy. Jaké jsou triky směnáren a s čím se lze setkat při obchodu s tzv. ruličkářem?

Hned vedle kapesních zlodějů a nepoctivých taxikářů varují všechny přijíždějící návštěvníky cestovní agentury i letecké společnosti před nepoctivými směnárnami a tzv. „veksláky“.

Jaká je tedy skutečnost? Neříká se to lehce, ale všechna varování jsou opodstatněná a jsou pro ně vážné důvody. Přitom je nutné rozlišovat před takzvaným legálním šizením turistů, posvěceným úřady, a nelegálním, kdy se turisté stávají obětí přestupku nebo trestného činu.
Podívejme se, jak je tomu u směnáren. V prvním případě se jedná především o ustálené a přehlížené, nebo spíš úřady tolerované, avšak v každém případě neetické praktiky českých směnáren.


Trik 1: Nepřehledný kurzovní lístek


Prvním velmi častým a u směnáren oblíbeným trikem je nepřehledný kurzovní lístek. Při pohledu na kurzovní lístek některých směnáren má člověk dojem, že jej vypracoval na zakázku specialista z oboru psychologie a speciálně tak, aby se v něm nikdo nevyznal. Řádek obsahující v modro bílo černé kombinaci písmena a čísla EUR 2311 2425 3574 1640 2520, navíc v rozsáhlé tabulce podobných údajů, které jen minimálně dodržují vedení sloupců tabulky, doplněné o obzvlášť nepřehledně formátované záhlaví, jen těžko vypoví informaci, že turista dostane při směně do 3574 EUR směnný kurz 16,40 Kč/EUR. A pranic jej neutěší, že mu nebude účtován žádný poplatek. Jen vzácně se zahraniční turista setká se zcela jasnou informací, jaký kurz a jakou částku obdrží na libovolný obnos.


Trik 2: Není kroku zpět


Druhý trik českých směnáren spočívá v předpokladu, že jakmile zákazník jen na krátký moment položí peníze do okénka směnárny, stávají se tyto majetkem směnárny a zákazník již nemá možnost od transakce odstoupit. Tento zcela zvrácený postup překvapí snad každého jen trochu logicky smýšlejícího člověka, jelikož pokud klient s průběhem směny nesouhlasí, není přece nic jednoduššího, než klientovi peníze vrátit. Směnárně tak nevznikne žádná škoda. Je však nabíledni, že taková směnárna se nesnaží klientovi nabídnout službu, ale slušně řečeno jej napálit (lidově pak okrást). Pouličních směnáren, které dokáží klientovi vyjít vstříc a v případě požadavku transakci zrušit, je méně než šafránu.


Trik 3: Bez dokladů


Do třetice špatných způsobů je vydávání dokladů o provedené směně. Především menší směnárny s oblibou nedávají klientům žádné doklady o provedené směně. Klienta tak zbavují jeho práva na reklamaci, přestože směna je služba jako každá jiná. Přitom vystavit doklad o směně je základní povinností  každé směnárny. Zde ovšem není důvodem touha šidit zákazníka, ale zcela jistě vyhnout se placení daní. Pokud taková směnárna nakoupí od turisty 1000 EUR a obratem je prodá, aniž by vystavila doklad, nemusí ani nikde přiznávat zisk, který jí touto transakcí vzniknul. Přestože je toto jednání velmi rozšířené, je s podivem, že příslušné orgány jej ve velkém tolerují.


Ruličkáři


Ať už jsou výše popsané praktiky jakkoliv diskutabilní, pozorný turista má v prvních dvou případech značnou šanci předejít ztrátám a poslední případ se jej většinou nijak osobně nedotkne, jelikož pouliční směnárny přece jen dbají na to, aby svým klientům vyplácely když už, tak alespoň pravé bankovky.

Mnohem horší zážitek však na návštěvníka naší krásné země čeká v podobě osob, které pokoutně na ulici přemlouvají cizince k výhodné směně valut. Dříve se nazývali veksláci, dnes kvůli jejich praktikám častěji „ruličkáři“. Jedná se vesměs o cizince, kteří se cíleně zaměřují na okrádání jiných cizinců. Jen výjimečně se mezi nimi najdou Češi a často se jedná o dobře organizované skupiny. Tito lidé (nebo spíš parazité) jsou dobrými herci, až téměř iluzionisty. Vyhlédnutá oběť, pokud přistoupí na jejich hru, prakticky vždy skončí s hrstí bezcenných bankovek nebo prázdných papírků a namísto českých korun jí zbudou akorát oči pro pláč.


Jak celá „hra“ funguje?


Princip je velmi jednoduchý. Dotyčný pachatel si vyhlédne svou oběť nejčastěji před některou dobře zavedenou směnárnou. Osloví ji buď na ulici, nebo dokonce přímo v prostorách směnárny. Dále následuje přesvědčivý monolog o tom, jak daná směnárna šidí zákazníky, jaké má neskutečné poplatky a jak právě on nabídne mnohem lepší kurz, než za který směnárna valuty vykupuje. Ačkoliv jsou cizinci ve valné většině velmi dobře informováni, je až s podivem, kolik z nich na tuto hru přistoupí a nechají se vylákat ven ze směnárny na ulici. Poté, co je dohodnutý kurz a částka, která se má za valuty vyplatit, vytáhne dotyčný z kapsy smotek (ruličku) pravých bankovek, které před cizincem demonstrativně přepočítá. Aby byl dojem co nejlepší, obejdou spolu několik menších směnáren, kde požádají o kontrolu pravosti bankovek. Jakmile pozornost cizince poleví a vzroste jeho důvěra v pachatele, nastane okamžik pro odvedení pozornosti. Může to být libovolná záminka, často ale pachatel poukáže na smyšlenou blížící se policejní hlídku, nelegálnost operace a rychlou nutnost dokončení směny. Mezitím, co se cizinec rozhlíží po domnělé policejní hlídce, pachatel vymění smotek pravých bankovek za druhý, obsahující bezcenné papírky obalené jedinou bankovkou, vtiskne je cizinci do ruky, popadne jeho valuty a mizí ve spleti uliček.

Cizinci pak chvilku trvá, než se vzpamatuje a zpravidla během několika málo vteřin vystřídá jeho radost z nabyté hotovosti zděšení, že byl podveden. Ti svědomitější pak případ ohlásí na policii, kde následuje výslech a popis či identifikace pachatele, většina turistů ale zamáčkne slzu a případ ani nenahlásí. Ušetří tak sice několik hodin času, ale ostatním návštěvníkům České republiky tak dělají medvědí službu.
Ač se to na první pohled nezdá, policie se tento nešvar snaží intenzivně řešit. Ve spolupráci s nejvíce postiženými společnostmi a provozovateli kamerových systémů vytváří seznamy osob, které vykonávají tuto trestnou činnost a následná identifikace pachatelů je tak možná. Přestože okradený cizinec se jen zřídka dočká spravedlnosti, zaznamenala již Česká policie několik úspěchů a nadále vynakládá mnoho sil, aby okrádání cizinců přestalo být výnosným a bezpečným způsobem obživy.

Autorka působí ve společnosti Exchange

ExchangeSměnárna EXCHANGE v Kaprově ulici na Praze 1 poskytuje svým klientům příjemné prostory pro pohodlnou směnu valut, včetně služeb diskrétního boxu, možnosti objednávek nákupu i prodeje valut a je vybavena nejdokonalejším kamerovým systémem provozovaným nebankovní směnárnou. Samozřejmostí je přehledný kurzovní lístek a nulové poplatky. Všichni klienti mohou využít slevový kupón pro výhodnější VIP kurzy již od 1000 Kč. Směnárna je otevřena každý den v roce od 9 do 20 hodin. EXCHANGE, to je synonymum pro výhodnou a bezpečnou směnu.

Autor článku

Markéta Gottwaldová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ