Banky už letos rozpůjčovaly miliardy

01.08.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Banky mají peníze, podnikatelé chtějí úvěry, ale poptávka s nabídkou se zatím míjejí. Celkový objem úvěrů poskytnutých českými bankami živnostníkům od roku 1995 až do roku 2002 klesal. Letošní rok by však konečně mohl znamenat průlom.

Zatímco ke konci roku 1995 dosáhl objem úvěrů poskytnutých českými bankami živnostníkům výše 66,3 mld. Kč, ke konci roku 2002 to bylo již pouhých 20,9 mld. Kč. Banky totiž podle guvernéra ČNB reagují na úvěrový boom z počátku devadesátých let - "tam vznikla určitá bublina, která nyní splaskla". K poklesu objemu poskytnutých úvěrů došlo i přesto, že počet aktivních podnikatelů rostl. V roce 1997 bylo evidováno 569 tisíc aktivních podnikatelů a v loňském roce jich bylo v České republice o 100 tisíc více - tedy 679 tisíc.

Ke konci května letošního roku však stav úvěrů poskytnutých bankami živnostníkům dosáhl neuvěřitelného objemu 21,6 mld. Kč. Jen za prvních pět měsíců letošního roku rozpůjčovaly tedy banky živnostníkům více peněz než za celý loňský rok. Došlo tak k radikálnímu zlomu klesajícího trendu objemu půjček poskytnutých této skupině klientů, který trval nepřetržitě od roku 1995. Představitelé bank očekávají, že pozitivní trend ve vývoji objemu úvěrů živnostníkům ze začátku roku, bude i nadále pokračovat.

"Objem úvěrů poskytnutých živnostníkům českými bankami by mohl být ke konci letošního roku o 15 až 20 % vyšší než na konci roku 2002. Růst úvěrové angažovanosti bank vůči živnostníkům však bude pokračovat i v příštím roce. Živnostníci většinou mají zájem o úvěry v řádech několika set tisíc korun. Nepotřebují tedy velké částky, ale úvěr chtějí získat rychle a jednoduše, bez zbytečné administrativy," míní Jan Rollo, ředitel komerčního bankovnictví GE Capital Bank.

Stav objemu korunových úvěrů (v mld. Kč)
poskytnutých živnostníkům českými bankami
(ke konci daného období)

 

Zveřejněné hospodářské výsledky jednotlivých tuzemských bank za první pololetí roku 2003 potvrzují výše zmíněný trend. U většiny bank totiž došlo letos k nárůstu objemu úvěrů poskytnutých malým a středním podnikům či podnikatelům. Například: GE Capital Bank poskytla v prvním pololetí letošního roku úvěry podnikatelům v objemu o 45 % větším než ve srovnatelném období minulého roku. V absolutních číslech to znamená růst ze 3,3 miliardy Kč na 4,8 miliardy Kč. Také eBanka výrazně zvýšila objem čerpaných úvěrů pro firemní klienty, když v meziročním srovnání od  června 2002 do června 2003 vzrostl objem poskytnutých úvěrů o 155 %.  Zatímco k červnu loňského roku poskytla eBanka firmám úvěry ve výši 450 milionů Kč, k 30. 6. 2003 to již bylo přes 1,13 miliardy Kč, což je nárůst o více než 690 milionů Kč. Raiffeisenbank zaznamenala v prvním pololetí letošního roku růst úvěrů o 84 % oproti stejnému období roku 2002 a počet klientů z řad malých a středních podniků a podnikatelů o 54 %. Růst objemu poskytnutých úvěrů zaznamenala i Živnostenská banka a Česká spořitelna.

Současný stav úvěrových obchodů v České republice můžeme tedy s trochou nadsázky charakterizovat jako počátek oživení po delší recesi. Pokud budou tyto příznivé trendy pokračovat i nadále, lze očekávat ze strany bank pozitivnější přístup k půjčování peněz. Zatím však banky uplatňují spíše obezřetná pravidla úvěrových obchodů, která jsou poměrně přísná a znesnadňují živnostníkům přístup k penězům. V posledních letech došlo k prudkému nárůstu především spotřebních úvěrů a díky tomu na podnikatele zbývá v bankách každoročně málo peněz.

Pomoci by mohl úvěrový registr České národní banky. Ten však banky zatím moc nevyužívají a od svého spuštění v listopadu loňského roku se příliš nezahřál. Počty měsíčních dotazů tuzemských bank na platební morálku firem a živnostníků se pohybují řádově jen ve stovkách. U firem je zřejmě pro banky riziko i přes fungování registru stále ještě velké.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ