Vláda zřizuje finanční policii

13.08.2003 | , Finance.cz
DANĚ


Kdekdo si marně lámal hlavu, jak zamezit miliardovým daňovým únikům. Sociální demokracie v tom má však dávno jasno. Zřídí se finanční policie a povinně zavedou registrační pokladny!

Ke zkoumání podezření z velkých daňových úniků a podvodů k 1. červenci roku 2004 vznikne speciální finanční policie. Ta bude podle ministra financí Bohuslava Sobotky sbírat důkazy pro obžalobu. "Nejpozději na konci tohoto roku změní vláda daňový řád a tím umožní úředníkům prolomení mlčenlivosti v daňových a finančních záležitostech, " uvedl Sobotka.

 

V hierarchii bude mít finanční policie postavení na úrovni kriminální policie. Mimo to bude vybavena i mimořádnými pravomocemi, bude mít přístup k daňovým záznamům občanů, využívat jakékoliv informace z finančních úřadů apod. Pokud budou činit náklady na provoz finanční policie méně, než přínos do státního rozpočtu, vláda se může radovat. V opačném případě nás chraň kdo můžeš!


Daňové úniky na dani z přidané hodnoty jsou v ČR opravdu velké. Odhady například z Nejvyšší kontrolního úřadu (NKÚ), udávají úniky na DPH řádově v desítkách miliard korun ročně.

 

Kdo za daňové úniky může

 

Hlavním viníkem jsou nadměrné odpočty firem, které jsou plátci DPH. A ty jsou chybně vybírány především díky mezerám v administrativě výběru. Finanční úředníci si prý od podnikatelů místo peněz odnášejí různé dárky a státní kasa pak zeje prázdnotou. Jen v loňském roce se finanční úřady zabývaly 45 tisíci případy kvůli nesrovnalostem v DPH. Úřady našly miliardu korun v neoprávněných žádostech firem o odpočet DPH, další miliardu firmám doměřily. Vedle toho státu chybí na DPH 39 miliard korun daňových nedoplatků, což je hlavní díl z celkové sumy nedoplatků ve výši sto miliard. Finanční policie má proto v první fázi za úkol prověřit právě finanční úřady.

 

 

Chytat malé nebo velké ryby

 

I malé dítě ví, že co je velké, to je také většinou cenné. Převedeno na zavedení registračních pokladen, chytání malých ryb je pro státní pokladnu spíše zátěží než výhodou. Mnohem účinnější by bylo přimět lidi, aby měli na správném placení DPH sami zájem. Jednou z možností je například na daňový doklad něco vyhrát. Tímto způsobem již léta situaci řeší úřady na Tchaj-wanu. Na účtenky zavedly osmimístný kód a v rámci loterie ministerstva financí vylosují pár výherců. A výsledek toho všeho? Jelikož je každá účtenka zároveň losem, lidé je při nákupech vyžadují sami. Jak je vidět, přimět lidi myslet pozitivně možné je.

 

Ať to však dopadne jakkoliv, více se dozvíme až v příštím roce. Do té doby jsou všechna tato slova jen našimi zbožnými přáními.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ