Zisk Komerční banky za 1. pololetí: 4 491 milionů Kč

14.08.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Komerční banka vykázala nekonsolidovaný čistý zisk ve výši 4 491 milionů Kč podle Mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS).

Čistý zisk oproti srovnatelnému období loňského roku vzrostl o 6,0 % a byl ovlivněn především následujícími faktory:
 
Mírný pokles čistých provozních výnosů
KB vytvořila čisté provozní výnosy ve výši 11 384 milionů Kč, což představuje meziroční pokles o 1,9 %. Pokles čistých úrokových výnosů o 7,2 % odráží prostředí klesajících úrokových sazeb v České republice a byl částečně vyrovnán růstem čistých poplatků a provizí (+2,9 %). Přijaté poplatky a provize vzrostly především díky poplatkům a provizím za vedení účtů, úvěrovou administrativu, z platebních karet a z křížového prodeje produktů.
 
Výrazné snížení provozních nákladů
Celkové provozní náklady meziročně poklesly o 14,4 % na 5 827 milionů Kč. Tento vývoj odráží především pokles provozních a restrukturalizačních nákladů.
 
Tvorba opravných položek a rezerv a čistý zisk z prodeje dceřiných a přidružených společností
Čistá tvorba opravných položek a rezerv a čistý zisk z prodeje dceřiných a přidružených společností ve výši 843 milionů Kč je důsledkem velmi nízkých rizikových nákladů spojených s úvěrovým portfoliem a zisku z prodeje společností CAC Leasing a Reflexim.

Celková aktiva Komerční banky v 1. pololetí 2003 poklesla o 1,7 % na konečných 432,1 miliardy Kč ke konci června 2003.
Čisté úvěry klientům dosáhly částky 117,7 miliard Kč, což představuje pokles o 2,9 % oproti konci loňského roku. Tento pokles byl ovlivněn zejména prodejem nebonitních úvěrů společnosti GE Capital.
Klientské vklady činily 342,7 miliard Kč a jsou ve srovnání s koncem roku 2002 stabilní (+0,5 %).
 
Konsolidovaný čistý zisk za první pololetí 2003 dosáhl podle Mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví 3 850 mil. Kč. Rozdíl mezi nekonsolidovaným a konsolidovaným ziskem je způsoben rozdílným účtováním vyřazení společnosti z konsolidačního celku.
 
Hlavní obchodní výsledky:
Komerční banka meziročně zvýšila počet klientů o 40 tisíc a na konci června tak poskytovala služby 1,28 miliónu klientů.
Oproti červnu loňského roku se počet klientů KB využívajících služeb přímého bankovnictví zvýšil o 68 % na 507 tisíc, což představuje 40 % z celkového počtu klientů banky.
Úvěry individuálním klientům a transakce realizované platebními kartami dynamicky rostly. Ve srovnání s prvním pololetím loňského roku vzrostl v první polovině roku 2003 objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů o 36 % a spotřebitelských úvěrů o 19 %. Celkový počet transakcí provedených platebními kartami se meziročně zvýšil o 47 %.

Zdroj: tisková zpráva KB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ