Platební karta - pomocník v zahraničí

27.08.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Platební karty MasterCard zajistí bezstarostnou a pohodlnou dovolenou v zahraničí - usnadní veškeré finanční transakce a pomohou předcházet nenadálým událostem i komplikacím například v případě úpadku cestovní kanceláře.

Platební asociace MasterCard Europe, která je vedoucím platebním systémem v České republice a v Evropě, doporučuje všem občanům ČR, aby při svých cestách do zahraničí nezapomněli na mezinárodní platební kartu. Ta jim pomůže nejen v případě jakéhokoli nenadálého vydání, ale i v situaci, kdy se například cestovní kancelář dostane do nečekaných potíží.

Každý majitel platební karty asociace MasterCard Europe má po 24 hodin denně nepřetržitý přístup ke svým penězům a nemůže ho tedy prakticky překvapit nečekaný výdaj vyššího obnosu peněz. Debetní  platební karta mu po celou dobu umožňuje úplný přístup k zůstatku na běžném účtu v České republice (včetně možnosti čerpání kontokorentu); v případě kreditní karty má klient zcela dostupný schválený úvěrový rámec.

Platební karta tak umožní využít například nenadálé nabídky přikoupení fakultativního zájezdu či dalších služeb, které mohou výrazně zpříjemnit dovolenou. Zároveň však v případě nečekaných finančních problémů cestovní kanceláře je platební karta nástrojem, který umožní uhradit zpáteční cestu domů, nebo případně doplatit pobyt přímo na místě a navzdory neočekávaným potížím strávit dovolenou do konce. Samozřejmá je také možnost nechat si převést na příslušný běžný účet prostředky od příbuzných v České republice a vyhnout se tak případným vysokým poplatkům za jiné formy transferu hotovosti do zahraničí.

V neposlední řadě je používání platební karty v zahraničí výrazně výhodnější než používání hotovosti. Při platbách kartou v obchodech nebo při výběru z bankomatu je používán pro přepočet výhodnější devizový kurz. Zároveň nemusí klient před odjezdem do zahraničí složitě počítat, kolik českých korun ve směnárně promění, protože s kartou MasterCard bude mít vždy po ruce právě tolik financí, kolik skutečně potřebuje. Není  omezen hotovostí, kterou má u sebe, a nečelí zároveň žádnému kursovému riziku či dodatečným nákladům spojeným s výměnou hotovosti ve směnárně. Za platbu kartou u obchodníka není zároveň držiteli platební karty účtován žádný poplatek.

Platební karty jsou navíc také o mnoho bezpečnější než hotovost - zatímco v případě ztráty či zcizení hotovosti jsou prostředky většinou nenávratně ztraceny, platební kartu lze 24 hodin denně zablokovat a peníze tak zůstávají v bezpečí na bankovním účtu. Velmi rychle lze rovněž získat přímo v zahraničí náhradní platební kartu či nouzovou hotovost.

Přehled akceptační sítě v nejčastějších turistických destinacích

Země

Počet bankomatů

Počet obchodních míst pro karty MasterCard

Počet obchodních míst pro karty Maestro

Rakousko

7 000

86 000

69 700

Chorvatsko

1 300

74 000

18 400

Itálie

34 000

1 193 000

800 000

Francie

38 900

800 000

800 000

Slovensko

1 400

11 000

12 400

Španělsko

50 400

989 000

915 600

Maďarsko

2 600

18 000

22 400

Zdroj: tisková zpráva MasterCard Europe

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ