Komu zvoní hrana?

09.09.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Už za necelé dva měsíce desetníky a dvacetníky zmizí. Není tedy času nazbyt. Rozbijte prasátko a jděte na mariáš. Pokud hazardu zrovna neholdujete, můžete je ještě na poslední chvíli utratit nebo počkat a vyměnit je v bance.

Bankovní rada České národní banky v březnu rozhodla o ukončení platnosti 10 haléřů a 20 haléřů ke dni 31. října 2003. Jejich čas se tedy již pomalu naplnil a zbývají jim méně než dva měsíce života. Po tomto datu všechny desetníky a dvacetníky prostě zmizí z oběhu a nebude možné s nimi platit.

Jak se zbavit desetníků a dvacetníků?

Po ukončení jejich platnosti budou 10 a 20 haléřové mince vyměňovat po dobu jednoho roku banky a po dobu šesti let (tedy rok souběžně s bankami a pak ještě dalších pět let) pobočky ČNB. Po 31. říjnu budou banky provádět výměnu zdarma. Mince však musí být roztříděné podle nominální hodnoty a balené po 100 kusech do sáčků (popřípadě zbytkové množství do 100 ks v jednom sáčku) nebo po 50 kusech do svitků (roliček). Sáčky by měly být na pobočkách bank a České národní banky zdarma k dispozici. Poplatek za výměnu desetníků a dvacetníků hrozí pouze v době před ukončením platnosti mincí. V této době jsou totiž banky oprávněny zpoplatňovat výměnu v souladu se svými sazebníky. Snažit se o výměnu desetníků a dvacetníků v bankách ještě před jejich zrušením by tedy bylo více než nerozumné. Mohlo by se totiž stát, že by klient zaplatil bance víc, než je skutečná hodnota vrácených mincí.
Lidé vlastnící menší množství haléřových mincí se jich mohou pomalu začít zbavovat ještě před ukončením jejich platnosti při placení za zboží a služby v obchodech. S výměnou většího množství je ale dobré počkat až na dobu, kdy mince přestanou platit. Po 31. říjnu je budou všechny banky vyměňovat zcela zdarma.

Proč se ČNB rozhodla je zrušit?

Drobné mince plní v současnosti jen jednu ze tří funkcí peněz, a to jen částečně - funkci účetní jednotky, ve které jsou stanovovány ceny. Ostatní dvě funkce neplní. Funkci uchovatele hodnoty vlastně ani nikdy neplnily a v posledních letech přestávají plnit i funkci oběživa. Tento vývoj souvisí se změnou preferencí a chování spotřebitelů i prodejních sítí. Nemalý vliv má také rozmach bezhotovostních plateb. Drobné mince se díky tomu v podstatě stávají "mincemi na jedno použití". Mince vydané do oběhu ze zpět nevrací a necirkulují. Například z mincí vydaných  v roce 2001 se zpět do ČNB vrátilo pouze 19,2 % desetníků a z celkové emise pouze 2,4 %, zatímco u mincí 1,- Kč a 50,- Kč to bylo průměrně 86,5 %. S  oběhem mincí jsou navíc spojeny nemalé náklady. Komerční banky totiž za výměnu a příjem mincí účtují vysoké poplatky. Tím částečně brání návratnosti mincí z oběhu zpět do ČNB.Také výrobní cena desetníků a dvacetníků je vyšší než jejich nominální hodnota. Výrobní náklady na drobné mince jsou v obou případech větší než 20 haléřů.
Po ukončení platnosti nebudou mince dále vyráběny a ČNB díky tomu ročně ušetří 20 až 30 milionů Kč. Kromě toho se výrazně sníží další náklady ČNB i dalších subjektů spojené s oběhem a zpracováním těchto mincí. V obchodech se zjednoduší a zrychlí odbavení kupujících.
Mnoho lidí se obává, že budou brzy zrušeny i padesátníky. Ty však zatím plní při zajišťování peněžního oběhu všechny požadované funkce a neexistuje ani jiný, např. ekonomický důvod k jejich zrušení. Česká národní banka proto o zrušení padesátihaléřů v současné době neuvažuje. Platnost těchto mincí skončí pravděpodobně až s ukončením platnosti české měny při přechodu na Euro.

Jak se budou zaokrouhlovat platby?

Drobné mince v současné době stále ještě nacházejí při platbách své uplatnění. Velké množství zboží a služeb nabízených v obchodech má ceny stanovené na desetihaléře. Lidé se nejvíce obávají toho, že veškeré ceny v obchodní síti budou zaokrouhleny na padesátihaléře, resp. na celé koruny. K tomu by podle ČNB nemělo dojít. Ceny zboží budou i nadále účtovány v haléřích a k zaokrouhlení dojde až při konečné platbě u součtu cen všech položek. Zástupci obchodníků při jednáních s ČNB přislíbili, že budou takto postupovat a že budou celkové částky nákupů zaokrouhlovat nahoru i dolů, v souladu s pravidly zaokrouhlování. Navíc by mělo být zaokrouhlování opatřeno i legislativně novelou zákona o ochraně spotřebitele, která v současné době probíhá legislativním procesem. Touto novelou bude stanoveno, že "při konečném účtování prodávaných výrobků a poskytovaných služeb v hotovosti se celková částka zaokrouhluje vždy k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu". To znamená, že zaokrouhlovat by se měla jen celková částka nákupu, a to s přesností na padesátihaléře. V praxi to bude vypadat tak, že částky 0 až 24 haléře a 50 až 74 haléře budou zaokrouhleny dolů, tj. na nulu nebo padesát haléřů, částky na 25 až 49 haléřů a 75 až 99 haléřů nahoru, tj. na padesát haléřů nebo celou korunu.
Přesto se však dá očekávat, že u cen některých druhů zboží k zaokrouhlení na 50 hal. směrem nahoru dojde. To by se mělo týkat zboží v hodnotě do 150 korun, protože dražší zboží již v drtivé většině případů bývá zaokrouhleno na celé koruny. Pravděpodobně se tedy zvýšení cen nejvíce dotkne položek s nízkými cenami. ČNB odhaduje, že průměrná cena položek do 50 Kč by mohla vzrůst až o 1,2 %.

Zdroj: ČNB

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ