Zisk ČSOB v pololetí překročil tři miliardy

16.09.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Za prvních šest měsíců ČSOB vykázala zisk 3,3 miliardy korun, o 16% méně než ve srovnatelném období roku 2002.

Především pokles úrokových sazeb na trhu (v průměru o 1,5%) stojí za meziročním poklesem čistého zisku ČSOB v prvním pololetí letošního roku. Náklady zůstaly pod kontrolou, v meziročním srovnání poklesly o 1 procento. Objem aktiv překročil o 7% úroveň srovnatelného období loňska a dosáhl 636 miliardy Kč, což z ČSOB nadále  dělá největší banku na tuzemském trhu. Kapitálová přiměřenost ČSOB se současně zvedla nad hranici 17 procent,  návratnost kapitálu (ROAE) dosáhla 12,9%. Všechny údaje vycházejí z konsolidovaných výsledků sestavených podle mezinárodních účetních standardů (IFRS).

Tahounem výnosů ČSOB bylo retailové bankopojištění. Retailové úvěrové obchody rostly tempem 12% v ČR, resp. 41% na Slovensku.  Pozornost, jíž banka věnuje segmentu drobné klientely (retail) a malých a středních podniků (SME) dokazuje skutečnost, že se podílel na celkových výnosech už ze 67 procent. Vzrůstá křížový prodej bankovních produktů a životního a cestovního pojištění, pojištění úvěrů a platebních karet.

Poštovní spořitelna vykázala přírůstek 99 tisíc nových klientů při 18% růstu úvěrových obchodů. Úvěrová angažovanost vůči drobných klientům Poštovní spořitelny vzrostla za 6 měsíců o 190 milionů Kč.

Skupina ČSOB dále sehrává důležitou roli ve struktuře výnosů a zisku mateřské společnosti KBC. Její podíl na zisku KBC dosáhl za prvních šest letošních měsíců 12,7 procenta.

Zdroj: tisková zpráva ČSOB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ