Důchody se od ledna zvednou

23.09.2003 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Česká vláda v pondělí schválila průměrný nárůst penzí o dvě procenta s platností od ledna, oznámil ministr práce Zdeněk Škromach.

"Je třeba říci, že zákonná podmínka pro valorizaci důchodů, to jest dvouprocentní inflace, nebyla splněna, čili že vláda nebyla povinna valorizovat," řekl Škromach novinářům po jednání kabinetu. "Valorizujeme z toho důvodu, že předpokládáme v příštím roce určitý nárůst inflace, vyšší, než byl v roce letošním, kdy ten nárůst je téměř nulový."

Část důchodu vypočítávaná jako procento z dřívějších mezd se u všech penzijních dávek od 1.ledna 2004 jednotně zvedne o 2,5 procenta. Základní výměra důchodu zůstane na 1310 korunách. Průměrný důchod by tak měl po valorizaci stoupnout o 144 korun na 7227 korun.

Zvýšení důchodů se vypočítává z pohybu cen a růstu mezd. Spotřebitelské ceny, které určují zvýšení životních nákladů, klesly od loňského srpna do letošního července o 0,1 procenta.

Reálné mzdy v roce 2002 v průměru stouply o 5,36 procenta. Do výpočtu pro valorizaci důchodů se zohledňuje minimálně třetina nárůstu mezd, aby se zachovala rovnováha mezi výší průměrného výdělku a důchody.

"Počítáme s tím, že valorizace (důchodů) pro rok 2005 bude výraznější," dodal Škromach bez podrobností.

Zdroj: zpravodajství Reuters

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY