Jak se zdarma zbavit desetníků?

02.10.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Život desetníků a dvacetníků pomalu končí. V oběhu byly celých osmdesát let. Jejich čas se však naplnil. Ačkoliv platnost těchto drobných mincí skončí až 31. října, ČNB se rozhodla zahájit jejich bezplatnou výměnu již o celý měsíc dříve.

Po dlouhých osmdesáti letech zmizí desetníky a dvacetníky z našich peněženek. Jejich platnost končí dnem 31. října 2003. Již dnes je však možné zbavit se mincí bezplatně. Od středy 1.října, tedy měsíc před ukončením jejich platnosti, mohou lidé zdarma vrátit mince na sedmi pobočkách centrální banky (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Ostrava, Plzeň, Praha, Ústí nad Labem).

Podle informací ČNB mohou občané i podnikatelé mince bezplatně vyměnit již během října na výše jmenovaných pobočkách, avšak pouze při splnění daných podmínek. Jakých podmínek? Především musejí být mince roztříděny podle nominálních hodnot a vloženy do sáčků (100 kusů, popř. zbytkové množství do 100 kusů v jednom sáčku) nebo do svitků (50 kusů v jednom svitku nebo roliček). Sáčky jsou na pobočkách ČNB zdarma k dispozici. Celková hodnota mincí vyjádřená v haléřích musí být ale dělitelná padesáti beze zbytku. Mince, které takovou částku přesahují, se nevyměňují.

Ostatní banky začnou desetníky a dvacetníky vyměňovat od 1. listopadu za stejných podmínek jako ČNB. Mince musejí být tedy opět roztříděny podle nominálních hodnot a v případě většího množství vložené po 100 kusech do sáčků nebo po 50 kusech do roliček. Vyměnit drobné mince v bance bude možné ještě po celý rok, tedy až do 31. října 2004. ČNB poskytla bankám dostatečné množství papírových sáčků, do nichž se roztříděné a spočítané mince vkládají a budou k dispozici na pobočkách bank.

Poplatek za výměnu desetníků a dvacetníků hrozí v bankách pouze v době před ukončením platnosti mincí. V této době jsou totiž banky oprávněny zpoplatňovat výměnu v souladu se svými sazebníky. Při výměně většího množství mincí v bance během října by se totiž mohlo stát, že by klient zaplatil bance víc, než je skutečná hodnota vrácených mincí. Po 31. říjnu je budou všechny banky vyměňovat zcela zdarma. Pokud budou banky i v listopadu požadovat poplatek, mohou si lidé stěžovat. Centrální banka pak musí proti tomu zasáhnout a banka by měla být postihnuta.

Na poštách ani na nich se nacházejících pobočkách Poštovní spořitelny se lidé drobných nezbaví. Od 1. listopadu tedy nebudou pošty tyto mince přijímat, vyplácet ani vyměňovat. Jedinou výjimkou jsou dny 1. - 3. 11. 2003. V těchto dnech bude umožněno vyplácet těmito mincemi částky poukazované poštovními poukázkami z důvodu umožnění odvodu těchto mincí přijatých podnikateli v závěru měsíce října 2003.

Na pobočkách České národní banky se budou mince vyměňovat nejdéle, a to celých šest let. Pokud tedy ještě za několik let lidé najdou doma pokladničku s kupou neplatných desetníků a dvacetníků, nemusejí si zoufat. Až do 31. října 2009 je bude ČNB stále vyměňovat.

I po vypršení platnosti lze desetníky a dvacetníky platit. Obchodník může totiž zákazníkovi tuto možnost nabídnout. S takovýmto způsobem platby však musí obě strany souhlasit a nikoho k tomu nelze nutit. Obchodník ale bude muset mince sám vyměnit. Uvedený postup je možný jen po dobu, po kterou lze vyměnit neplatné mince za platné, tj. do 31. října 2009, protože potom by už přijetí neplatných mincí znamenalo okamžitou ztrátu.

Bezesporu nejjednodušším způsobem jak se zbavit drobných ještě před ukončením jejich platnosti je platba v obchodech, na poštách apod. S uplatňováním většího množství mincí však může být problém. Podle vyhlášky ČNB je totiž obchodník povinen přijmout maximálně deset kusů mincí téže nominální hodnoty. Více záleží jen na ochotě obchodníka. Haléřů se můžete také snadno zbavit vložením na účet. Výhodou je, že na účet se připisuje částka v plné výši. Tedy i pokud celková vkládaná suma není dělitelná na padesátníky, není problém všechny mince na účet zdarma vložit. Celkový počet vkládaných mincí však nesmí překročit množství stanovené v sazebníku banky jako hranice pro zpoplatnění operace. Většina bank nezpoplatňuje příjem a výměny mincí do padesáti nebo sto kusů.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ