Co dělat, když se chci zbavit desetníků a dvacetníků?

13.10.2003 | , Finance.cz
BANKOVNICTVÍ


Po dlouhých osmdesáti letech zmizí desetníky a dvacetníky z našich peněženek. Jejich platnost končí dnem 31. října 2003. Jak se přebytečných mincí zbavit? Kdo bude výměnu provádět a za kolik? Vyměnit mince v bance nebo je raději utratit?

Podle vyhlášky č. 79/2003 Sb. končí dnem 31. října 2003 platnost mincí v hodnotě 10 haléřů a 20 haléřů.

Jak se zbavit bezplatně mincí ještě v době jejich platnosti?

  1. Použít desetníky a dvacetníky při platbách v obchodech, na poště apod. dokud to ještě jde. (Ale pozor! Obchodník má povinnost přijmout maximálně 10 kusů mincí téže nominální hodnoty. Více záleží jen na ochotě obchodníka)
  2. Vložit peníze na účet v bance. Výhodou je, že částka je připsána v plné výši. Nemusí být s přesností na padesátníky. Celkový počet vkládaných mincí však nesmí překročit množství stanovené v sazebníku banky jako hranice pro zpoplatnění operace. Většina bank nezpoplatňuje příjem a výměny mincí do 50 nebo 100 kusů.
  3. Od 1.října mohou lidé zdarma vrátit mince na sedmi pobočkách České národní banky (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Ostrava, Plzeň, Praha, Ústí nad Labem).

Kde se zbavit mincí po ukončení jejich platnosti?

  1. Komerční banky vyměňují desetníky a dvacetníky od 1. listopadu 2003, a to po dobu jednoho roku na vyhrazených přepážkách. Tedy do 31. října 2004.
  2. Pobočky ČNB budou neplatné drobné mince vyměňovat celých šest let. Konečným datem je tedy 31. říjen 2009.

Aby výměna v bance či na pobočce ČNB proběhla zcela zdarma, je potřeba splnit stanovené podmínky. Jaké to jsou? Především musejí být mince roztříděny podle nominálních hodnot a vloženy do sáčků (100 kusů, popř. zbytkové množství do 100 kusů v jednom sáčku) nebo do svitků (50 kusů v jednom svitku nebo roliček). Sáčky jsou na pobočkách bank zdarma k dispozici. Celková hodnota mincí vyjádřená v haléřích musí být ale dělitelná padesáti beze zbytku. Mince, které takovou částku přesahují, se nevyměňují.

Na poštách ani na nich se nacházejících pobočkách Poštovní spořitelny se desetníky a dvacetníky vyměňovat nebudou. Od 1. listopadu tedy nebudou pošty tyto mince přijímat, vyplácet ani vyměňovat. Jedinou výjimkou jsou dny 1. - 3. 11. 2003. V těchto dnech bude umožněno vyplácet těmito mincemi částky poukazované poštovními poukázkami z důvodu umožnění odvodu těchto mincí přijatých podnikateli v závěru měsíce října 2003.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BANKOVNICTVÍ