MasterCard Europe: téměř 2,8 milionu karet

01.10.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Počet vydaných platebních karet se značkami MasterCard, MasterCard Electronic a Maestro se v České republice přiblížil hranici 2,8 milionu.

Česká republika zaznamenala i v druhém čtvrtletí letošního roku dynamický rozvoj na trhu platebních karet. Celkový počet vydaných platebních karet se značkami MasterCard, MasterCard Electronic a Maestro se v České republice v pololetí letošního roku vyšplhal ke hranici 2,8 milionu, což představuje od konce druhého čtvrtletí roku 2002 nárůst o 8,3 %.

Platebních karet značky Maestro bylo ke konci druhého čtvrtletí vydáno téměř 2 082 000 (nárůst v meziročním srovnání 10,9 %) a karet MasteCard a MasterCard Electronic téměř 716 tisíc (meziroční nárůst 4,7 %).
 
"Kartami s logem MasterCard bylo v prvním pololetí letošního roku uskutečněno téměř 16 milionů transakcí s celkovým objemem přesahujícím 1,34 miliardy amerických dolarů," uvedl Ján Čarný, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovenskou republiku. "Průměrná výše nákupu hrazeného platební kartou MasterCard v 1. pololetí letošního roku výrazně vzrostla, a to o 17,8 % na přibližně 2 550 Kč".

Češi si stále více zvykají používat platební kartu na mnoha obchodních místech. Tomuto trendu odpovídá také rychle rostoucí akceptační síť platebních karet se značkami asociace MasterCard Europe. Držitelé platebních karet značek MasterCard mohli na konci druhého čtvrtletí platit ve 45 105 obchodech, což představuje nárůst oproti stejnému období loňského roku o 35,6 %. Kartami MasterCard Electronic a Maestro pak mohli platit jejich držitelé na 26 745 obchodních místech (meziroční nárůst činí 17,2 %). K dispozici je držitelům karet se značkami asociace MasterCard Europe také 2 475 bankomatů. Jejich počet vzrostl oproti konci druhého čtvrtletí roku 2002 o 15 %.

Stále častější je také používání platebních karet při zahraničních cestách. Zde mohou držitelé platebních karet MasterCard v Evropě vybrat svou hotovost z více než 300 tisíc bankomatů, nebo mohou výhodně zaplatit téměř u necelých 6,5 milionů obchodníků (meziroční nárůst obchodů akceptujících karty MasterCard zde činí 13,3 %). V rámci celého světa je pak držitelům karet MasterCard k dispozici více než 900 tisíc bankomatů a 31,4 milionů obchodních míst.

Zdroj: tisková zpráva MCE

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ