Platebními kartami se hlavně vybírá z bankomatu

13.10.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Kvůli vysokým poplatkům přestali lidé chodit pro hotovost do banky a začaly více používat platební karty. Ve druhém čtvrtletí vybrali z bankomatu téměř 86 miliard korun. Platební karty se stále více používají i při platbách v obchodech.

"Plastikové peníze" jsou stále oblíbenější. Lidé už téměř přestali chodit pro hotovost do banky a stále častěji vybírají peníze z bankomatu. Díky platebním kartám nemusí u sebe nosit plnou peněženku. Přesto však při běžných denních nákupech většina lidí stále spoléhá na klasickou hotovost a platba kartou je spíše výjimkou. Prostřednictvím platebních karet lidé pořídili ve druhém čtvrtletí letošního roku zboží za více než 22 miliard korun. Většinou se stále ještě jedná o platby za dražší zboží, ale situace se začíná pomalu obracet. V následující tabulce se můžete podívat na základní statistické údaje publikované Sdružením pro bankovní karty.

 Z výše uvedených statistik vyplývá velký nárůst objemu bankomatových transakcí ve druhém čtvrtletí 2003 oproti čtvrtletí prvnímu. Přímé platby kartami u obchodníků rostly také, ale již ne tak výrazně. Oproti nárůstu výběrů z bankomatů byl nárůst objemu bezhotovostních plateb pouze poloviční. Lidé tedy používají platební karty častěji k výběrům z bankomatu než k platbám v obchodech. Co způsobuje tento vývoj?

Na stále se zvyšujícím počtu bankomatových transakcí se podílí hned několik vlivů. Tím prvním je malá a hlavně málo dostupná síť terminálů pro bezhotovostní platby u obchodníků. V celé ČR je v současné době k dispozici více než 46 tisíc provozoven. Bohužel většina z nich je situována převážně ve velkých městech. V současné době, kdy většině lidí chodí výplaty přímo na účet, nemají jinou možnost jak platit v obchodech, než vybrat peníze z bankomatu, který je již téměř v každém menším městě k dispozici a zaplatit zboží v hotovosti. Nejrychlejší cesta k hotovosti vede právě přes bankomat. Při placení v obchodech tedy stále vyhrává hotovost.

Rozšíření terminálů u obchodníků i mimo velká města by jistě mohlo podpořit rozvoj bezhotovostních plateb. Je třeba ale počítat s tím, že malí obchodníci budou tuto možnost velmi zvažovat, protože to pro ně může znamenat poměrně vysoké náklady. Kupujícího sice platba kartou nic nestojí, ale obchodník za každou takovouto transakci odvede poplatek, který je stanovován individuálně na základě dohody mezi obchodníkem a bankou a pohybuje se v řádu procent z částky, která je kartou placena. To pro obchodníka znamená zvýšené náklady, které by se v konečné fázi musely promítnout v ceně výrobků a poskytovaných služeb. Ne vždy bude zavedení možnosti platby kartou znamenat z výšení obratu a to zvláště na malých městech.

Druhým a velmi významným faktorem zvýšení objemu výběrů z bankomatů jsou rostoucí poplatky za hotovostní výběry na přepážkách bank. Banky se snaží kvůli úspoře svých nákladů vytlačit klienty od přepážek a evidentně se jim to díky zdražování hotovostních transakcí daří. Některé banky sice zdražily i výběry z bankomatu, ale i tak je to stále několikanásobně levnější než výběr v bance. Například klient ČS zaplatí za výběr do 10 tisíc 45 Kč, zatímco pokud si půjde peníze vybrat do bankomatu bude ho to stát pouze 6 Kč, popřípadě 25 Kč + 0,5 % z vybírané částky pokud peníze vybere z mimospořitelního bankomatu. To je pořád podstatně méně, než při výběru na přepážce a navíc je bankomat mnohem dostupnější než samotná banka. Některé banky navíc nabízejí možnost několika výběrů z bankomatu v měsíci zdarma.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ